Nagyvilág

2016.10.25. 16:18

Az Európai Parlament felfüggesztette Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát

Brüsszel/Strasbourg - Felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia jobboldali európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát kedden délután a testület strasbourgi plenáris ülése.

Brüsszel/Strasbourg - Felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia jobboldali európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát kedden délután a testület strasbourgi plenáris ülése.

A javaslatról kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a francia hatóságok kezdeményezték egy feltételezett bűncselekmény kapcsán, miután Jean-Marie Le Pen 2014-ben nagy nyilvánosság előtt ismét antiszemita kijelentéseket tett. A vád szerint a Nemzeti Front egykori vezetője fajgyűlöletre uszított.

Az EP jogi bizottsága hangsúlyozta, hogy a képviselőket megilleti a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jog, ez azonban nem jogosít fel senkit rágalmazásra, becsületsértésre, gyűlöletkeltésre vagy mások tisztességének megkérdőjelezésére.

A 88 éves Le Pen az FN honlapján, egy azóta onnan lekerült videóban a pártot elítélő művészeket, köztük Madonnát, Yannick Noah énekest, egykori teniszezőt és Guy Bedos francia humoristát támadta. Amikor a riporter Patrick Bruel francia énekes-színészt is megemlítette, aki köztudottan zsidó, a politikus elégedett mosollyal azt mondta: "legközelebb csinálunk belőlük egy kemencényi rakást".

Miután több antirasszista szervezet azonnal elítélte Le Pen újabb antiszemita kijelentését és jelezték, hogy feljelentést tesznek, lánya, az FN-t jelenleg vezető Marine Le Pen is elhatárolódott apjától, akit korábban már többször is elítéltek rasszista megjegyzései miatt Franciaországban, s a politikust a pártból is kitették, amit viszont ő támadott meg bíróságon Franciaországban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!