Nagyvilág

2016.10.23. 21:01

1956 - Külföldön is tartottak megemlékezéseket

Varsó, Kolozsvár, Dunaszerdahely, Brüsszel, Bécs - Több külföldi helyszínen, a lengyelországi Krakkóban, valamint Kolozsváron, Dunaszerdahelyen, Brüsszelben és Bécsben is tartottak megemlékezéseket vasárnap, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

Varsó, Kolozsvár, Dunaszerdahely, Brüsszel, Bécs - Több külföldi helyszínen, a lengyelországi Krakkóban, valamint Kolozsváron, Dunaszerdahelyen, Brüsszelben és Bécsben is tartottak megemlékezéseket vasárnap, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására - mondta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett a forradalom emlékére bemutatott szentmisén.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.

A II. világháborús segítség, amelyet a magyarok a lengyeleknek nyújtottak, és a lengyelek által az 1956-os forradalom idején nyújtott segítség "elindította az igazi szolidaritást a két nemzet között" - értékelte Soltész Miklós, fontosnak nevezve azt is, hogy az akkor vállalt szolidaritás tovább erősítette a kereszténységet a két nemzetben.

Gulyás Gergely szerint az 1956-os forradalomból fakadt mai szabadság azt bizonyítja, hogy a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek, a rab nép szabaddá válhat, a reménytelenséget felválthatja a remény. Az országgyűlés alelnöke a forradalom jubileuma alkalmából a Kolozsvári Magyar Operában tartott ünnepi gálaelőadáson kijelentette: "a magyar nemzet 1956-ban az igazság mellett állt, és a szabadságszerető emberek szolidaritása ellenére egyedül maradt, de jobb egyedül maradni, mint hazugságban élni, mivel tudjuk: az igazság mögött nem mindig áll többség".

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa vasárnap a felvidéki Dunaszerdahelyen arról beszélt, hogy ma is irányt mutatnak 1956 hősei, akik szembe mertek szállni egy legyőzhetetlennek vélt világhatalommal, hogy megmutassák: szabadon, diktatúrától mentesen akarnak élni.

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi megemlékezésén Grezsa István leszögezte: 1956 dicsőséget szerzett a magyarságnak, mert megmutatta az irányt a szovjet tankoknak, a világnak pedig a magyar nemzet szabadságszeretetét". A miniszteri biztos méltatta, hogy 1956 októberében több száz pesti srác harcolt életét is feláldozva az igazságért, az emberi méltóság és becsület helyreállításáért, azért mert szabadon és emberként akartak élni. Hozzátette: ma nem fegyverrel küzdő, hanem magyar nemzeti önazonosságára büszke, azt ápoló és azért áldozatot hozni kész magyarokra van szüksége a nemzetnek.

Menyhárt József MKP-elnök kiemelte: 1956 egyik üzenete a felvidéki magyarságnak az, hogy amiként a pesti srácok is magukban érezték a hitet és a bátorságot, úgy a felvidéki magyarság se elégedjen meg azzal ami jut, hanem bátran kérje azt, ami jár.

A brüsszeli Saint-Michel-et-Gudule Székesegyházban a hagyományokhoz híven vasárnap ünnepi szentmisét rendeztek, amelyet a Magyar Katolikus Misszió plébánosa, Havas István atya celebrált magyar nyelven.

Szombaton a brüsszeli Cinquantenaire Parkban kétnapos szabadtéri fesztivál vette kezdetét az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A belgiumi magyar nagykövetség, valamint az Európai Unió és a NATO mellett működő állandó képviseletek által közösen szervezett Szabadság Fesztiválon könnyűzenei koncertek mellett felidézték a történelmi eseményeket, valamint szabadidős programokat kínáltak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Az 1956-os forradalom évfordulóján ökumenikus megemlékezést tartott a három ausztriai magyar keresztény közösség lelkésze vasárnap a bécsi belvárosi református templomban, amely több mint száz éve ad helyet a Bécsben élő magyaroknak.

Az istentiszteletet Simon Ferenc esperes, bécsi magyar katolikus főlelkész, Fónyad Pál az Evangélikus Gyülekezet helyettes lelkésze és Karvansky Mónika, a Református Lelkigondozói Szolgálat lelkésze mutatta be.

Simon Ferenc a prédikációjában kiemelte: az 1956-os eseményekkel kapcsolatosan a szomorúság mellett lenne okunk az örömre is, hiszen megmutatkozott, hogy a magyarok szabadságérzését nem tudják elnyomni. A templom gyülekezeti termében vasárnap kiállítás nyílt, amelyen arról emlékeztek meg, hogy hatvan évvel ezelőtt az osztrák és már itt lévő magyar protestánsok miképpen segítették a Magyarországról érkező menekülteket.

Vasárnap este pódiumbeszélgetést tartanak a Theater Akzent színházban Bécsben az Europa-Club, a Bécsi Magyar Kultúregyesület, a Délibáb Táncegyüttes és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében. Köszöntőt mond Perényi János bécsi magyar nagykövet, majd az 1956-os szemtanúk közül Schermann Rudolf, Török Mária, Fáy Jenő, Csernay Jenő és Szőke-Dénes Róbert mesél a hatvan évvel ezelőtti eseményekről.

Prágában a Szent Péter és Pál-bazilikában vasárnap este Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása celebrált szentmisét az 1956-os forradalom és Mindszenty József bíboros emlékére.

Az olaszországi 56-os menekültek találkozóhelyeként ismert Capestranóban vasárnap ért véget a budapesti Testnevelési Egyetem (TE) hallgatóinak az 56-os Emlékbizottság támogatta kerékpáros emléktúrája.

A 12 fős csapat a Vatikántól indult és hat nap alatt tette meg a 220 kilométeres távot. Az abruzzói kisvárosban, a nándorfehérvári hős, Kapisztrán Szent János szülőhelyén Paczolay Péter római magyar nagykövet és Sterbenz Tamás, a TE rektorhelyettese emléktáblát avatott fel a magyar menekültek, valamint az iránt tanúsított befogadás és barátság emlékére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!