Nagyvilág

2016.07.02. 13:49

Tóásó Előd: Lambadától vérfürdőig

Nagyvárad - Feljelentette Bolíviát az átélt kínzások és jogsértések miatt, és kártérítést kér Tóásó Előd – erről is beszélt.

Nagyvárad - Feljelentette Bolíviát az átélt kínzások és jogsértések miatt, és kártérítést kér Tóásó Előd – erről is beszélt.

Nemi erőszakot, gyilkosságot is látott Bolívia börtöneiben, sokat kínozták, mégis leginkább a felesége egy évvel ezelőtti halála viselte meg inkább – pszichológushoz, pszichiáterhez azonban mind a mai napig nem fordult, úgy érzi, megbirkózik az átélt szörnyűségekkel. Erről is beszélt Váradon a Szent László Napokon tartott előadásán Tóásó Előd.

Talán emlékeznek még rá: ő volt az, akit a bolíviai elnök elleni merénylet előkészítésével vádoltak, társai közül többet agyonlőttek, ő öt év tíz hónapig raboskodott Bolívia különböző börtöneiben.

Érdeklődésből ment át

Mint mondja, nagyon sok rosszat átélt ott, „de Evo Morales elnök rendszere a mai napig ennél is durvább, tele vannak ellenzékiekkel a börtönök, például olyan is van, hogy egy ellene fellépő paphoz lábsérülés miatt jön ki a mentő, amiből aztán már holtan, fejlövéssel veszik ki”. A Bihari Napló kérdésére azt állította, egyszerűen érdeklődésből ment több társával Bolíviába annak idején, „akkoriban volt például divat a lambada, innen is nagyon megtetszett ez a kultúrkör, főleg kalandot, érdekességet láttam az utazásban”.

Már előtte ismerte Rózsa-Flores Eduardót, ő ajánlotta fel neki a bolíviai utazás lehetőségét, akárcsak különböző nemzetiségű más fiataloknak is. A bolíviai elnyomó rezsim szerint mindannyian terroristák voltak, akik fegyveres felkelést szerveztek – Tóásó azonban állítja: mindenki az érdekesség miatt ment el az utazásra. Mint ismeretes, a rezsim fegyveresei Tóásóék érkezése után nemsokkal San­ta Cruzban hotelszobáikban rajta is ütöttek a csoporton. Azonnal lelőtték Rózsa-Florest és az erdélyi Magyarosi Árpádot, továbbá a bolíviai hatóságok állítása szerint az ír Michael Dwyert is. Elhurcolták a horvát Mario Tadicot és Tóásó Elődöt. Tóásót katonai gépre tették és La Pazba vitték börtönbe.

Sokszor verték, kínozták, néha más börtönbe vitték át, de az elején ott is ez várt rá. Később egy drogosoknak elkülönített rehabilitációs intézetbe került, ahol azonban politikai foglyokat is tartottak. Itt már kezdett enyhülni a szigor, ő pedig kezdett megismerkedni emberekkel, a nyelvvel, a rendszerrel, közben itthonról jogi végzettségű nővére harcolt érte. Végül a hatóságok keresték meg, és elengedték, azzal a feltétellel, ha elfogadja, hogy terrorista ugyan nem volt, de fegyveres felkelő igen. Szabadságáért belement ebbe. Útlevelével hagyta el az országot, úgy, hogy egy kevésbé forgalmas, hegyvidéki határátkelőn az esti záráskor érkezve, eltakarva Tóásó Elődöt jutottak ki Bolíviából, majd Európába repültek.

BN–Szeghalmi Örs


Erdélyben tanít Tóásó

Tóásó nem tagadja, hogy előtte titkosszolgálatokkal is tárgyalt, de azt mondja, nem vállalta, hogy ők hozzák ki onnan. Az informatikus végzettségű férfi most Erdélyben tanít. Közben tartja a kapcsolatot bolíviai ügyvédeivel, bár csak részlegesen bízik a korrupt rendszer ügyvédeiben, mindenesetre feljelentette az amerikaközi bíróságon Bolíviát. Arra számít, hogy Moralesék húzzák az ügyet ameddig lehet, de végül Tóásónak kedvező ítélet születik. Azt is elmondta: nemzetközi nyomozás indul, hogy kiderítsék végül ki is volt, mit akart az útjukat szervező Rózsa-Flores Eduardo.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!