Nagyvilág

2016.05.30. 19:27

Illegális bevándorlás - BM: jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határszakaszon

Budapest - Átlépte a 13 ezret a határsértők száma, egyre több az erőszakos határátlépési kísérlet, és már több mint 17 ezren nyújtottak be menedékkérelmet - közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

Budapest - Átlépte a 13 ezret a határsértők száma, egyre több az erőszakos határátlépési kísérlet, és már több mint 17 ezren nyújtottak be menedékkérelmet - közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: a tranzitzónákban menedékkérelmet beadók többsége nem szír állampolgár, hanem gazdasági bevándorló, aki biztonságos országból érkezett.

Kifejtették: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) idén május 29-ig 17 507 menedékkérelmet regisztrált, ebből 4772 menedékjog iránti kérelmet a tranzitzónákban nyújtottak be, a kérelmezők közül 3801 embert szállították át valamelyik menekültügyi befogadó intézménybe. Tranzitzónában menedékkérelmet benyújtók tartózkodhatnak, amíg kérelmükben döntés nem születik, tehát azonnal senkit nem küldenek vissza. A tranzitzónákban tartózkodók személyi szabadságát nem korlátozzák, a szálláshely Szerbia felé nyitott. A tranzitzónában a kérelmezőket anyanyelvi tolmácsok segítségével hallgatják meg. A beléptetésnél előnyben részesülnek a sérülékeny csoporthoz tartozók. Hétfőn a röszkei tranzitzónában 14, a tompaiban 21 ember tartózkodik, a tranzitzónák előtti szerb területen 294-en várakoznak beléptetésre - olvasható a tárca közleményében.

Mint írták, a magyar menekültügyi hatóságnak nincs jogi kötelezettsége arra, hogy biztosítsa a tranzitzónáknál belépésre várakozók ellátását, ennek ellenére a BÁH munkatársai naponta élelmiszercsomagot juttatnak nekik, és a kisgyermekes családoknak tápszert, bébiételt és tejet biztosítanak. A várakozóknak közvetlenül a magyar területen ivóvizet adnak.

A BM közölte azt is: a hatóságok május 29-ig 13 338 határsértőt fogtak el. Az elmúlt 24 órában a rendőrség 85 embert fogott el illegális határátlépés miatt és 375 ember illegális határátlépését akadályozta meg. Tavaly szeptember 15. és idén május 29. között ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt 2714 migránst állítottak elő a BÁH-hoz, hogy végrehajtsák a bíróság által elrendelt kiutasításukat.

Az előállítottak közül 1683-an menedékkérelmet nyújtottak be, náluk "a menekültügyi eljárás akadálya a kiutasítás végrehajtásának - ameddig ügyükben jogerős és végrehajtható döntés nem születik". Tartózkodási helyüket a hatóság jelöli ki, ami lehet nyitott befogadóállomás (Vámosszabadi, Bicske, Körmend) vagy amennyiben fennáll a szabadságkorlátozás oka, őrzött befogadóközpont (Nyírbátor, Békéscsaba, Kiskunhalas). 1031-en nem kértek menedékjogot, esetükben a BÁH rendelkezett a bíróság által elrendelt kiutasítás végrehajtásáról; május 15-éig 516 embert utasítottak ki.

Menekültügyi őrizet 72 órára rendelhető el, ezt követően a bíróság hosszabbítja meg az őrizeti időt alkalmanként 60 nappal, maximum 6 hónapra. Kiemelték: a menekültügyi őrizet a kiskorú gyermekes családok esetében csak kivételes esetben, a gyermek "mindenek felett álló érdekét figyelembe véve" rendelhető el és 30 napnál nem tarthat tovább. A kísérő nélküli kiskorúakkal szemben nem rendelhető el ilyen őrizet. Május 30-án 712-en voltak menekültügyi őrzött befogadóközpontban, nyitott befogadóintézményben pedig 1510-en.

Hangsúlyozták: a kormány tovább erősíti a határvédelmet, folytatja az ideiglenes biztonsági határzár kiépítését, illetve megerősítését és újabb tranzitzónát létesít Ásotthalom térségében.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!