Nagyvilág

2015.07.21. 07:55

Zuhanópályán a mélyszegénység

Húsz százalékkal kevesebben éheznek ma, mint a kilencvenes években.

Húsz százalékkal kevesebben éheznek ma, mint a kilencvenes években.

A gazdasági növekedésnek nemcsak a tehetős országokban vannak előnyei. 1990 és 2015 között körülbelül 1,1 milliárd ember életszínvonala emelkedett ki a mélyszegénységből, azaz ennyien vannak, akik a korábbi 1,25 USA-dollárnál (kb. 350 forint) többől élnek naponta.

Ez azt jelenti, hogy 25 év alatt az Föld népességének hetedét sikerült a nincstelenségtől megmenteni – fogalmazott Zack Beauchamp cikkében, megjegyezve: a többség Indiában és Kínában él, ahol az elmúlt években hihetetlen gazdasági növekedés zajlott. Továbbra is súlyos azonban Afrika szubszaharai térségeiben a szegénység. A tény, hogy vannak olyan területek a világon, ahol továbbra is koncentráltan sok a nehéz helyzetben élő, még nem ok arra, hogy ne örüljünk annak, hogy több mint egymilliárd ember sorsa fordult jobbra.

Több asztalra jut étel

A növekvő jólét egyik kétségtelen előnye, hogy egyre több ember tudja megengedni magának az élelmiszert. Az ENSZ adatai szerint 1990 és 1992 között 991 millió alultáplált ember élt a Földön. Ez a szám ma 780 millió. Ez a több mint 20 százalékos csökkenés nagyon jelentős egy olyan világban, ahol az elmúlt századokban az emberek többsége a megfelelő élelmezés hiánya miatt szenvedett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!