Nagyvilág

2014.05.27. 14:57

Watch Dogs: ez eddig a legjobb GTA klón

Mindenki nagyon várta, de nem biztos, hogy ez lesz a legütősebb next-gen konzoljáték. Nézzük mit tud és mit nem.

Mindenki nagyon várta, de nem biztos, hogy ez lesz a legütősebb next-gen konzoljáték. Nézzük mit tud és mit nem. Mivel már nagyon sok konzoljáték készült, elkerülhetetlen, hogy ne hasonlítsanak egy új megjelentést valamilyen régihez és onnantól már csak egy lépés azt kiáltani, hogy "ez egy klón". Az Ubisoft új játéka, a Watch Dogs a napokban jelent meg és 2014 egyik leginkább várt játéka, még filmes tervek is vannak rá. A gond az, hogy a játékot kipróbálók körében a központi téma a grafika és nem igazán beszélnek a játékmenetről vagy az irányíthatóságról. A következő generációs konzoljátékoknál már csak a megjelenés számítana? Az Xbox 360-on és Ps3-on már mindent kitaláltak és csak a külsőn lehet szépíteni? Reméljük, nem.

Ha megnézzük a fórumokat, akkor viszont csupa olyan dolgot találni a játékról, hogy nagyon szép a grafika és a játék közben végig ott lebeg a GTA szelleme még több órányi használat után is. A körítés persze más, de mégsem az, amit az előzetesek alapján vártunk. A játékban Aiden Pearce-et, egy tehetséges hackert irányíthatunk, aki polgárőr lett, miután véletlenül megölte az unokahúgát. A helyszín a jövőbeli Chicago. A várost egy szuperszámítógép irányítja, melyet CtOS-nak hívnak. Minden mindennel összekapcsolódik, olyan ez, mint egy valóra vált sci-fi. Aki bejut ebbe a rendszerbe, a város minden részét irányítani tudja. A CtOS minden ember életét rögzíti, de a játék során sosem mutatják be teljesen a rendszert és a számítógépet felügyelő cég kiléte is elég homályos marad. Aiden megpróbál minél több adathoz hozzáférni, hogy meg tudja menteni elrabolt húgát. Az egész sztoriban van egyébként egy nagyon jól kódolt üzenet az online biztonságról és azt adatok védelméről.

Tehát az jól látszik, hogy a játék története még nyomokban sem tartalmaz a GTA-ból átvett elemeket, viszont a szabad mászkálás valahogy mindig ezt az értést nyújtja. A leggyengébb pont viszont az irányítás. Az autók vezetése és a lövöldözés - az elmondások szerint - meg sem közelíti a GTA-ban tapasztaltakat. Szórakoztató ugyan, de túlságosan leegyszerűsítették. Amiben viszont jobbra sikerült, az a szabad akció, vagyis egy küldetés nagyon sok módon teljesíthető. A lövöldözéseket sem lehet Rambo stílusban kivitelezni, mindig fedezéket kell keresnünk.

A Watch Dogs legkülönlegesebb eleme Aiden okostelefonja. Ezzel gyakorlatilag bármire képes, a lifthívástól a mesterséges áramszünetig. Ahhoz, hogy a főhős egy tárgyat irányítani tudjon, látótávolságba kell kerülnünk. Az okostelón kereszül bármelyik biztonsági kamera képét is megtekinthetjük. A játékmenetben egyébként elég sok kirakós feladat van, az egyikben például meg kell találnunk a helyes biztonsági kamera kombinációkat, hogy megleshessük az irányítóberendezést. Némelyik feladat elég nehéz, viszont mindegyik logikusan van felépítve. Aiden a játék során különböző képességeket szerez, így lesz egyre izgalmasabb minden küldetés. A már megszerzett tudást egy úgynevezett "skill tree"-n láthatjuk.

Az nem kérdés, hogy a játék megéri a pénzét, főleg azoknak, akik szerették/szeretik a GTA sorozatot. 40 óra játék után még csak 33% teljesítést lehet elérni.

Platformok: PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, Xbox One, és PC

Ár: 11,000 (PC), 14,000 (konzol)

Kiadó: Ubisoft

Fejlesztő cég: Ubisoft Montreal

Kiadás dátuma: 2014.május 27. (Wii U-ra az utolsó negyedévben érkezik)

Besorolás: 18+

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!