Nagyvilág

2013.05.03. 09:41

Milyen lehet Észak-Koreában a kényszermunka?

Csütörtökön Észak-Korea egy amerikai állampolgárt (Kenneth Bae) 15 éves kényszermunkára ítélt a kormányellenes cselekedete miatt.

Csütörtökön Észak-Korea egy amerikai állampolgárt (Kenneth Bae) 15 éves kényszermunkára ítélt a kormányellenes cselekedete miatt.Sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen lehet egy ilyen elnyomó diktatúrában a kényszermunka. Erre a korábbi külföldi elítéltek nyilatkozatai alapján következtethetünk. Bae egy kínai központú utazási irodát vezetett és miután egy csoport üzletembert vitt az országba letartóztatták. Nézzük mi vár rá.

Kezdjük a legjobb forgatókönyvvel. Négy évvel ezelőtt 2 amerikai újságíró (Laura Ling és Euna Lee) hasonló helyzetben találta magát, őket is kényszermunkára ítélték. Ők Kínából "szöktek" át az országba és őket is kormányellenes cselekedet miatt ítélték el (úgy látszik ez egy közkedvelt indok és elég tág az értelmezése). Ugyanakkor a büntetés ellenére soha egy percet sem töltöttek a rettegett kényszermunkatáborban. Az elfogás atrocitásait leszámítva kedvesen bántak velük. Külön fürdőszobás szobában őrizték őket. Szerencséjük is volt, hiszen Ling testévre egy híres újságíró volt és az őt alkalmazó Current TV résztulajdonosa Al Gore volt, aki rávette Bill Clintont, hogy segítsen a kiszabadításban.

Mások nem voltak ennyire szerencsések. Aijalon Mahli Gomes-t 2010-ben ítélték el és őt valóban kegyetlen körülmények közé száműzték. Olyannyira, hogy öngyilkos akart lenni. Őt svéd diplomaták próbálták meg kiszabadítani, akik az USA nevében tárgyaltak. Egy másik amerikai, Robert Park, 6 hetet töltött a táborban, de ez idő alatt sok szexuális bántalmazás érte

Teljes más azonban, ahogyan az észak-koreai politikai elítéltekkel bánnak. Körülbelül 200,000 ember dolgozik a táborokban jelenleg. Nekik csak sót és kukoricát adnak enni, a fogaik kihullanak és az ínyük elfeketedik. Minden nap 12-15 órát kell dolgozniuk, letöbben 50 éves korukig bírják, ekkorra valamilyen betegségben biztosan meghalnak. Mindössze egy szett ruhájuk van, tisztálkodás nincs. Bae csak remélheti, hogy a legelső változat vár rá és olyan szerencsés lesz, mint Ling.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!