Nagyvilág

2013.05.24. 13:47

Kínában az idén is bővülhet a luxuspiac

Sanghaj, 2013. május 24., péntek (MTI) - A gazdaság általános lassulása és a kínai vezetés által év elején meghirdetett takarékossági kampány ellenére is jelentős növekedés várható a luxuscikkek piacán Kínában a héten megjelent iparági jelentések prognózisa szerint.

Sanghaj, 2013. május 24., péntek (MTI) - A gazdaság általános lassulása és a kínai vezetés által év elején meghirdetett takarékossági kampány ellenére is jelentős növekedés várható a luxuscikkek piacán Kínában a héten megjelent iparági jelentések prognózisa szerint.

Ugyan a 2012 előtti évek 30 százalékot közelítő átlagos bővülési üteme egészen biztosan nem tér vissza, az elemzők többsége kétszámjegyű növekedésre számít a luxuscikkek piacán.

A China Daily napilap által idézett, a Deutsche Bank által készített előrejelzés szerint a kínai piac 20 százalékosra tehető bővülése a teljes globális eladások negyedéért felel majd. Az elemzést készítők szerint a mérsékelt hazai infláció, az alacsony kamatlábak és a kormány fogyasztást ösztönző politikája is erős eladásokat vetítenek előre.

A kínai kereskedelmi minisztérium alá tartozó nemzetközi kereskedelmi akadémia (CAIT) hasonló trendeket vázolt fel a fogyasztói piac idei alakulására vonatkozó tanulmányában. A CAIT 10 százalék körülire teszi a luxuspiac bővülési ütemét, kiemelve, hogy annak lassulása nem "katasztrófa", hanem természetes folyamat. Az akadémia a luxuspiacra is kiható fogyasztói trendváltozásra is rámutat, mondván a kereslet növekedésének hátterében a bérek növekedése áll, miközben korábban azt a kínai vezetés pénzügyi ösztönzőkkel és kedvezményes politikákkal hajtotta fel.

A szintén az elmúlt hét során tette közzé a 2013-as kilátásokról szóló rendes éves jelentését a Bain & Co. nemzetközi tanácsadó cég. Ebben a vállalat a délkelet-ázsiai luxuspiac erősségét hangsúlyozza, ott az idén mintegy 20 százalékos bővülést prognosztizálva. Kína ennél szerényebb, de továbbra is 10 százalék körüli növekedést produkál majd, köszönhetően a középosztály növekvő arányának - véli a Bain & Co. Egy korábbi jelentésében a vállalat azt emelte ki: a hazai luxuspiac lassulásával párhuzamosan nő a kínaiak külföldi luxusköltése, az erősödő jüan és a hazainál alacsonyabb árak miatt ilyen jellegű költéseik akár 60 százalékát is a határokon kívül bonyolíthatják. A vállalat számításai szerint a kínaiak fordítják ma a legnagyobb összeget luxuscikkekre a világon: 2012 során az összes luxuseladás mintegy 25 százalékáért feleltek.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!