Nagyvilág

2013.05.21. 17:01

A médiaszabadság uniós érvényesítéséről szavazott meg állásfoglalást az Európai Parlament

Brüsszel, 2013. május 21., kedd (MTI) - A médiaszabadság uniós szintű érvényesítéséről szóló állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

Brüsszel, 2013. május 21., kedd (MTI) - A médiaszabadság uniós szintű érvényesítéséről szóló állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

A Renate Weber román liberális EP-képviselő által kidolgozott, 539 igen szavazattal, 70 ellenében, 78 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum az eddiginél erőteljesebb európai beavatkozást szorgalmaz ezen a területen. Az írott sajtó esetében hangsúlyozza az önszabályozás fontosságát, az audiovizuális médiára vonatkozóan pedig kezdeményezi egy korábban született uniós irányelv módosítását.

Ezzel kapcsolatban az előterjesztésről folytatott plenáris vitában Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő kiemelte: az audiovizuális irányelvet úgy kell módosítani, hogy az tegyen eleget a nemzeti médiahatóságok függetlensége követelményének.

Az állásfoglalás felszólítja a tagállamokat arra, hogy garanciák megteremtésével biztosítsák a médiatanácsoknak és a szabályozó testületeknek a kormány, a parlamenti többség vagy bármely egyéb társadalmi csoport politikai befolyásától való függetlenségét.

Az EP emellett erőteljes közösségi lépéseket követel a médiakoncentráció, a piaci dominancia megelőzésére, illetve visszaszorítására. Felszólítja az Európai Bizottságot - illetve az EU Alapjogi Ügynökségét, valamint az Európai Egyetemi Intézet tömegtájékoztatás szabadságával és sokszínűségével foglalkozó központját -, hogy kövesse nyomon a tagállamokban a médiaszabadság és sokszínűség tiszteletben tartását.

Petru Constantin Luhan román néppárti EP-képviselő szerint az állásfoglalás arra ösztönzi az Európai Bizottságot - az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményét -, hogy "a jövőben mutasson több bátorságot" a médiaszabadság területének szabályozását illetően. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az EU alapjogokról szóló chartájában helyet kap a sajtószabadság követelménye is, és az EP-nek az a célja, hogy a tagállamokon számon kérjék e charta elvárásainak a teljesítését.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális, illetve médiaügyekért felelős alelnöke a vitában hangsúlyozta: az uniós testületeknek hatáskörökre van szükségük ahhoz, hogy hathatósan fel tudjanak lépni az egyik demokratikus alapértéknek számító médiaszabadság és -pluralizmus védelme érdekében. Üdvözölte az EP-állásfoglalást, amely - mint mondta - számos ponton hasonló javaslatokat tartalmaz, mint amire az általa korábban megbízott magas szintű szakértői testület jutott, Vaira Vike-Freiberga volt lett államfő vezetésével.

Kroes hangsúlyozta azon szándékát, hogy az általa irányított bizottsági apparátus forrásokat kíván elkülöníteni a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartását figyelemmel kísérő tevékenységre, és erre hivatott európai központ létrehozását is fogja kezdeményezni.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a vitában kitért arra: Neelie Kroes korábbi fellépésének köszönhetően módosultak ugyan a magyar médiatörvények, de a legsúlyosabb probléma a képviselő szerint fennmaradt: "az adófizetők pénzéből működő állami rádió és televízió hírműsorai egyáltalán nem tükrözik a magyarországi és a nemzetközi viszonyokat, a hírműsorok torzítanak, manipulálnak, sőt hazudnak, ezért ezekből a médiákból a magyar állampolgárok nem tudnak hitelesen tájékozódni".

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!