Nagyvilág

2013.04.04. 19:35

Koreai-félsziget - CNN: Észak-Korea "a közeli napokban vagy hetekben" rakétát indíthat

Washington, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Észak-Korea feltehetően azt tervezi, hogy "a következő napokban vagy hetekben" rakétát indít - írta csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyre hivatkozva a CNN hírportálja.

Washington, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Észak-Korea feltehetően azt tervezi, hogy "a következő napokban vagy hetekben" rakétát indít - írta csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyre hivatkozva a CNN hírportálja.

Az amerikai illetékes közölte: az elmúlt napokban "elfogott" észak-koreai információk szerint Phenjan esetleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi. Szakértői vélemény szerint nem kizárt, hogy ez április 15-én, Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető, államalapító születésének évfordulóján történik meg.

Egyelőre nem világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés - olvasható a CNN hírportálján.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter Szöulban egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát telepített keleti partvidékére feltehetően egy hamarosan végrehajtandó kísérleti indítás céljából, de hadgyakorlat is szóba jöhet. Kim szerint a rakéta a jelek szerint nem az amerikai szárazföld ellen irányul.

A Pentagon szerdán jelentette be hogy elővigyázatosságból THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepít Guam szigetére. Korábban azt közölte az amerikai védelmi minisztérium, hogy úgynevezett lopakodó bombázók és vadászgépek mellett két-két tengeri telepítésű radart, valamint rakétaelhárító rombolót vezényel a Koreai-félsziget térségébe.

A CNN egy amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az Obama-kormány az elmúlt hetekben egy előre megírt forgatókönyv szerint reagált az észak-koreai "retorikára és provokációkra", ám az, hogy a rakétavédelem egyes elemeit közelebb helyezték a Koreai-félszigethez, nem volt része az eredeti elképzelésnek.

Chuck Hagel védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok "komolyan veszi" a Guamra, a Hawaii-szigetekre és a nyugati partvidékre vonatkozó észak-koreai fenyegetéseket.

A feszültség azt követően éleződött ki ismét a Koreai-félszigeten, hogy Észak-Korea decemberben nagy hatótávolságú rakétával, februárban pedig egy föld alatt felrobbantott nukleáris szerkezettel hajtott végre kísérletet. A phenjani lépések nyomán az ENSZ megszigorította az Észak-Koreával szembeni szankciókat, az Egyesült Államok pedig az eddigi éves rutinnak megfelelően közös tavaszi hadgyakorlatot kezdett a dél-koreai hadsereggel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!