Nagyvilág

2013.03.19. 17:12

Tobin-ügy - Európai Bizottság: Reding minden levélre válaszolt

Brüsszel, 2013. március 19., kedd (MTI) - Minden, a Tobin-üggyel kapcsolatos levélre válaszolt Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosa Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek - szögezte le kedden az MTI kérdésére Mina Andrejeva, Reding szóvivője.

Brüsszel, 2013. március 19., kedd (MTI) - Minden, a Tobin-üggyel kapcsolatos levélre válaszolt Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosa Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek - szögezte le kedden az MTI kérdésére Mina Andrejeva, Reding szóvivője.

Mina Andrejeva az MTI kérdésére kijelentette, hogy a magyar hatóságok, az Európai Bizottság és az igazságügyi miniszterek tanácsa között "hosszas párbeszéd" folyt a Tobin-ügyről, amelyben az ír legfelsőbb bíróság elutasította "a Magyarországon emberölést elkövető" ír Francis Ciaran Tobin kiadását Magyarországnak.

"Reding alelnök minden, a magyar kormánytól az ügyben kapott levélre részletesen és őszintén válaszolt" - jelentette ki Reding szóvivője. A szóvivő el is juttatta az MTI-nek Viviane Reding, Navracsics Tibor és Alan Shatter ír igazságügyi miniszter között keletkezett levelezést. A dokumentumok tanúsága szerint Navracsics Tibor tavaly június 26-án kelt levelében kérte meg a luxemburgi biztost, hogy vizsgálja meg az ügy részleteit, és tegye meg, amit a bizottság tagjaként megtehet az ügy rendezése érdekében. Erre Viviane Reding másnap válaszolt, tudatta, szakértőket hív össze, és a két illetékes tárcavezetővel is meg kívánja vitatni az ügyet. Reding levelére Alan Shatter is válaszolt, ismertetve az ügy hátterét az ír jog szempontjából.

"Teljesen megértem a szülők kétségbeesését ebben a tragikus ügyben, és együttérzek velük, elismerem a magyar hatóságok frusztrációját. Ugyanakkor az ügyben a legfelsőbb bíróság döntése végleges. Joghatóságunk minden jogi eszközét kimerítettük, részemről további lépésekre ebben az ügyben nincs lehetőség" - írja július 12-én kelt levelében az ír igazságügyi tárca vezetője.

Navracsics Tibor szeptember 21-én sajnálatának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy bár Reding személyes egyeztetést kezdeményezett az ír és a magyar miniszterrel, ez a találkozó három hónap alatt sem valósult meg. Erre válaszul a luxemburgi biztos tudatta a magyar miniszterrel, hogy a szeptemberi igazságügyi tanács alkalmával akarta megvitatni az ügyet Alan Shatterrel és Navracsics Tiborral, ám az elmaradt, ezért októberben térjenek vissza a kérdésre, addig is az ír és a magyar hatóságok folytassák az egyeztetést.

Négy nappal később, szeptember 28-án a magyar miniszterelnök-helyettes ismét Viviane Redinghez fordult, és hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy igenis rendszerszintű probléma az, hogy az Európai Unióban egy uniós állampolgár kioltja két ártatlan gyermek életét, majd az adott országnak nem áll módjában ezért megbüntetni. Ez Navracsics Tibor szerint az unió alapértékeit ássa alá. Navracsics egyúttal tudatja, hogy remek munkakapcsolatban áll ír kollégájával, kétoldalú párbeszédhez nincs szüksége uniós közvetítésre, azért kéri a bizottság beavatkozását, hogy az unió szerződéseiben lefektetett értékeknek érvényt szerezzen.

Az erre született, október 3-án kelt válaszlevélben Viviane Reding kijelenti: tudomásul veszi a magyar politikus különféle támadásait, amelyeket a médiában a bizottság és az ő személye ellen intézett.

"Nagyon csalódott vagyok a gyanúsítgatásai miatt, amelyek szerintem nem a megfelelő személy ellen irányulnak" - írja Reding, aki egyúttal azt is leszögezi, hogy a Leányfalun történt gázoláshoz hasonló emberi tragédiák együttérzést és segítséget érdemelnek, de sosem szabad őket politikai célokból eszközként felhasználni.

"Ezért arra kérném, ragaszkodjon a tényekhez és joghoz" - írja levelében az uniós biztos.

Andrejeva a biztosnak az ügyben az októberi igazságügyi tanácsban tett felszólalásának kivonatát is elküldte az MTI-nek, akárcsak azt a faxot, amelyben Navracsics Tibor arról értesíti Redinget, hogy uniós kollégái elé viszi a Tobin-ügyet. Megkapta az MTI azt a levelet is, amelyben Alan Shatter októberben ismét tudatja: semmit nem tehet az ügyben, az ír jog adta lehetőségek kimerültek, az ír bíróságok pedig függetlenek; az ír gázolót nem lehet az Európai Elfogató Parancs alapján kiadni vagy átadni a magyar hatóságoknak, mert Tobin nem megszökött a magyar igazságszolgáltatás elől, hanem szabadon elhagyhatta az országot.

Navracsics Tibor múlt héten írt nyílt levelet Viviane Redingnek, amelyben felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezi, hogy a biztos egy lapinterjúban kijelentette: nem lepte meg, hogy az ír hatóságok nem adták ki állampolgárukat Magyarországnak abban az időszakban, amikor ott komoly aggályok merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Levelében Navracsics azt is szóvá teszi, hogy Viviane Reding nem válaszolt az ügyben írt hivatalos leveleire.

"Az alelnök többször kijelentette, hogy Jusztícia vak, a bizottság dolga pedig az, hogy fenntartsa a törvényes rendet, a jogállamiságot" - hangoztatta Andrejeva, aki arra is rámutatott, hogy a Navracsics Tibor által kifogásolt interjúban a luxemburgi biztos pozitív példaként említi, hogy a bizottságnak köszönhetően több száz, korábban kényszernyugdíjazott bírót helyeznek vissza állásába. Ez is példa egy olyan intézkedésre, amely a kölcsönös bizalom építését szolgálja - fogalmazott.

Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012. júniusban végleg elutasította.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!