Nagyvilág

2013.03.19. 12:25

Ragaszkodnak a teljes restitúcióhoz az erdélyi magyar egyházak

Kolozsvár, 2013. március 19., kedd (MTI) - Közösen kívánnak fellépni egykor államosított vagyonuk teljes visszaadása érdekében az erdélyi magyar egyházak - írja keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Kolozsvár, 2013. március 19., kedd (MTI) - Közösen kívánnak fellépni egykor államosított vagyonuk teljes visszaadása érdekében az erdélyi magyar egyházak - írja keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői a román kormány közvitára bocsátott restitúciós elképzeléseiről nyilatkoztak a napilapnak.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint a tervezett törvénymódosítás nem kedvez az erdélyi magyar egyházaknak. A püspök a tervezetnek azt a kitételét kifogásolta, hogy a kormány a jelenlegi öt évről 25 évre tolná ki azt az időszakot, ameddig a visszaszolgáltatott ingatlanok régi-új tulajdonosainak meg kellene tűrniük a közintézményeket ingatlanaikban. A püspök úgy vélte, ebben az esetben az ingatlanok karbantartását is a felhasználókra kellene hárítani.

Potyó Ferenc, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye általános helynöke a közvitára bocsátott tervezet alapján megállapította,hogy a kabinet látszatmegoldásokat keres. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Bálint Benczédi Ferenc, a magyar unitárius egyház püspöke is kinyilvánította, egyházaik csak a természetbeni teljes visszaszolgáltatás elvét tartják elfogadhatónak. Az unitárius püspök elmondta, folyamatban van az erdélyi magyar egyházfők egyeztetése a közös fellépés érdekében.

A kormány pénteken bocsátotta közvitára a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó új törvénytervezetet, amelyet parlamenti vita nélkül akar elfogadtatni.

A tervezet általános elvként fogalmazza meg, hogy természetbeni visszaszolgáltatást kell alkalmazni ott, ahol ez még lehetséges. A tervezet szerint az állam 2017-től fizet pénzbeli kárpótlást azoknak a jogosultaknak, akik nem kaphatják vissza természetben ingatlanjaikat.

Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága szólította fel, hogy tegye működőképessé az elkobzott ingatlanok restitúciójával kapcsolatos jogorvoslati rendszerét.

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=72189

 - MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!