Nagyvilág

2013.03.08. 19:45

Pápaválasztás - Latinul szavaznak a bíborosok

Vatikánváros, 2013. március 8., péntek (MTI) - A Vatikánban összegyűlt bíborosok pénteken a konklávé időpontjáról és ezt követően a jövő héten kezdődő pápaválasztáson is latin nyelven szavaznak. Olaszul és magyarul misézik Rómában a konklávéért a pápaválasztó Erdő Péter esztergom-budapesti érsek.

Vatikánváros, 2013. március 8., péntek (MTI) - A Vatikánban összegyűlt bíborosok pénteken a konklávé időpontjáról és ezt követően a jövő héten kezdődő pápaválasztáson is latin nyelven szavaznak. Olaszul és magyarul misézik Rómában a konklávéért a pápaválasztó Erdő Péter esztergom-budapesti érsek.

A napok óta a konklávé időpontjára váró sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelentette be, hogy a bíborosok várhatóan péntek este "szavaznak" a dátumról.

Ez azt jelenti, hogy a vatikáni szinódusi teremben hétfő óta tanácskozó pápaválasztó és nem pápaválasztó bíborosok a konklávé különböző lehetséges időpontjai közül választanak. Arról döntenek, hogy a Sixtus-kápolnában történő pápaválasztás az egyházi szabályok szerint az apostoli szék megüresedésétől, vagyis XVI. Benedek február 28-i lemondásától számított 15-20. napon kezdődjön, vagy esetleg ennél korábban.

Ennek eldöntésére az összesen 153 bíboros - közöttük a 115 nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó - gombnyomással szavaz. A leginkább távirányítóra hasonlító szavazógép latin nyelvű. Az igen gomb mellett a "placet" (tetszik) felirat olvasható. Ha a bíboros nemmel akar szavazni, akkor a "non placet" gombot nyomja meg. Tartózkodáskor az "abstineo"-t. Ha véletlenül rossz gombot nyomott meg, szavazatát a "deleo" gombbal törölheti, vagy a "confirmo"-val megerősítheti.

Latin nyelvűek azok a szavazócédulák is, melyekkel a konklávén a pápaválasztó bíborosok voksolnak a Sixtus-kápolnában. Ezekre a bíborosoknak a szavazócédulára nyomtatott latin "Eligo" (választom) szó után tollal kell felírni a pápajelölt nevét.

Felírhatják az általuk választott jelölt teljes nevét vagy csak a családnevét: eredeti formájában vagy akár latinul tárgyesetben. Nem baj, ha hibás, az a lényeg, hogy a név azonosítható legyen.

A konklávéba belépő bíborosokat "nem fogják megmotozni" - cáfolta Lombardi az erről szóló sajtóhíreket. A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a pápaválasztó bíborosokat fémdetektorral ellenőrzik, nehogy mobil vagy más informatikai, távközlési eszköz legyen náluk, amikor belépnek a kápolnába.

A bíborosok vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban sorsolással jelölik ki a bíborosok szobáit, mivel 106 szoba nagyobb, s ezért az ágy is szélesebb benne. Így a szerencse dönt és senki sem panaszkodhat - mondta Lombardi.

A Szent Márta-házat a Sixtus-kápolnától 700 méter választja el: a távot a bíborosok vagy busszal vagy gyalog teszik majd meg. A Sixtus-kápolnába pénteken szerelték be a fekete-fehér füstöt eregető, az új pápa megválasztásáról vagy a sikertelenségről "hírt adó" kályhát.

A bíborosok vasárnap római címtemplomukban mutatnak be szentmisét a konklávéért: Erdő Péter bíboros a Santa Balbina templomban az Aventinus-dombon.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!