Nagyvilág

2013.03.06. 16:15

Ötkilós óriáspatkányokkal küzdenek Teheránban

New York, 2013. március 6., szerda (MTI) - Óriáspatkányokkal küzdenek Teheránban, némelyik példány ötkilós.

New York, 2013. március 6., szerda (MTI) - Óriáspatkányokkal küzdenek Teheránban, némelyik példány ötkilós.

Az iráni főváros tapasztalt a rágcsálók elleni hadviselésben, évtizedek óta irtja őket, az idei tavasz mégis tudott újat hozni. A hóolvadás miatt megemelkedett a csatornák vízszintje, az azokban élő patkányok pedig tömegével jöttek a napvilágra fészkeikből.

Becslések szerint Teheránban 25 millió patkány él.

Felmerült, hogy az óriási példányok mutánsok lehetnek. "Másnak tűnnek, mint a szokványos patkányok. A különbségek évmilliók alatt fejlődnek ki normális esetben az evolúció által vezérelve, ám ezek a rágcsálók hirtelen nőttek meg ekkorára. Nagyobbak, mint a macskák" - idézte a The Huffington Post című amerikai lap Iszmail Kahrant, Teherán önkormányzatának környezetvédelmi illetékesét.

Az újság megkérdezett amerikai patkányszakértőket a hír hitelességéről. Ők nem hiszik, hogy mutánsok volnának az óriási példányok, viszont megjegyzik, hogy a világon akadnak olyan patkányfajták, amelyek mérete elérheti a teheráni "szörnyekét".

"A középkori Európában akkorára nőttek patkányok, hogy képesek voltak elragadni kisebb csecsemőket" - mondta David Baker kutató állatorvos.

Teherán 45 tonna patkánymérget importált, éjjel pedig a hadsereg lövészei irtják a rágcsálókat infrairányzékú puskákkal.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!