Nagyvilág

2013.03.01. 12:09

Magyarország 50 millió euróra számíthat az unió ifjúsági foglalkoztatási garanciaalapjából

Brüsszel, 2013. március 1., péntek MTI) - Magyarország 50 millió eurót használhat fel 2014 és 2020 között az unió 6 milliárdos ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciaalapjából - közölte pénteken Brüsszelben a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja.

Brüsszel, 2013. március 1., péntek MTI) - Magyarország 50 millió eurót használhat fel 2014 és 2020 között az unió 6 milliárdos ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciaalapjából - közölte pénteken Brüsszelben a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja.

Az ifjúsági garanciarendszer kialakításában csütörtökön állapodtak meg az EU-tagországok illetékes tárcavezetői. Az Európai Bizottság által szűk két hónappal ezelőtt előterjesztett indítvány értelmében - amire rábólintottak a kormányok képviselői - a 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak.

A jövőre kezdődő új hétéves ciklusban az uniós keretköltségvetés - amiről február első felében állapodtak meg a tagországok csúcsvezetői - 6 milliárd eurót szán erre a célra. Ebből Magyarországnak - közölték a fideszes EP-képviselők - 50 millió jut. Az Európai Bizottság korábbi becslései szerint ahhoz, hogy minden érintett európai fiatal élhessen a garanciarendszer biztosította lehetőségekkel, mintegy 10 milliárd euróra lenne szükség. Őry Csaba, az EP foglalkoztatási bizottságának néppárti koordinátora szerint a jövőben fog csak kiderülni, hogy elég lesz-e az ifjúsági garancia hatékony megvalósítására a 6 milliárd euró.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja pénteki közleményében üdvözölte a megállapodást, amely "fontos kiegészítője lehet a Magyarországon megindult, a fiatalkorúak foglalkoztatását élénkítő intézkedéseknek". Őry ugyanakkor leszögezte azt is: az ifjúsági garancia intézményének megteremtése nem járhat azzal, hogy sérüljenek az Európai Szociális Alap forrásai, "és nem csökkenhetnek a konkrét munkahelyteremtésre elkülönített források sem".

A Fidesz munkaügyi szakpolitikusa emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a közelmúltban már számos fontos intézkedést hozott a fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében.

"A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók a fiatalkorúak foglalkoztatása esetén jelentős járulékkedvezményeket kapnak. Jól látszik, hogy az uniós és a magyar kormányzati célkitűzések és azok eszközrendszere nagyrészt egybeesik" - állapította meg Őry Csaba.

Egyik fideszes képviselőtársa, Kósa Ádám, az EP fogyatékosságügyi munkacsoportjának az elnöke a közleményben azt hangsúlyozta: az Európai Szociális Alap szerepét meg kell erősíteni annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok elhelyezkedési esélyeit is javítani lehessen.

Bagó Zoltán arról számolt be, hogy - több más néppárti képviselőtársával együtt - írásban kérdezte az Európai Bizottságot arról, milyen további kezdeményezéseket kíván tenni a fiatalokat érintő munkanélküliség visszaszorítása érdekében.

Az uniós munkanélküliségi ráta évek óta folyamatosan növekszik, és mára elérte a minden eddiginél magasabb, 10,8 százalékos arányt. A legfrissebb Eurostat-adatok szerint mintegy 26 millió ember munkanélküli az Európai Unióban. A fiatalok munkanélküliségi aránya 23,4 százalékra nőtt, így immár 5 millió 680 ezer fiatal van munka nélkül az EU-ban. A fiatalok munkanélküliségi aránya Olaszországban elérte a 35 százalékot, Spanyolországban és Görögországban pedig már a drámai 50 százalékot is meghaladta.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!