Nagyvilág

2013.03.21. 16:18

Külügyi helyettes államtitkár: a vízgazdálkodásban működhet együtt Magyarország több ázsiai országgal

Budapest/Can Tho, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Magyarország felajánlotta vízipari tudását, vízügyi tapasztalatait az ázsiai országoknak, ez jól használható lehet a Mekong menti országokban - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Budapest/Can Tho, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Magyarország felajánlotta vízipari tudását, vízügyi tapasztalatait az ázsiai országoknak, ez jól használható lehet a Mekong menti országokban - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

A helyettes államtitkár a vietnami Can Tho városban részt vett az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) fenntartható fejlődésről szóló szemináriumán, és azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek.

Kiemelte, hogy a Duna-Mekong együttműködést még a magyar EU-elnökség kezdeményezte a 2011-es ASEM külügyminiszteri találkozón Gödöllőn. Ennek alapján indult el az első szeminárium a fenntartható fejlődésről az ASEM keretében 2012 júniusában Budapesten. Az ott elfogadott kezdeményezést az ASEM tavaly novemberi laoszi csúcstalálkozóján emelte be saját hivatalos kezdeményezései közé - emlékeztetett.

Mint mondta, Vietnam érdeklődését a téma iránt mutatja, hogy a jelenlegi szemináriumot az ország miniszterelnöke, Nguyen Tan Dung nyitotta meg. A kormányfő után Magyarország képviseletében Takács Szabolcs szólalt fel a megnyitó panelben, és beszédében kiemelte, hogy Magyarországnak a keleti nyitás politikája jegyében egyre fontosabb az együttműködés az ASEM országaival, továbbá hangsúlyozta, hogy a magyar vízipari tudást jól hasznosíthatják a Mekong menti országok is.

A helyettes államtitkár egyeztetett Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter-helyettessel is, áttekintették a két ország politikai és gazdasági együttműködésének aktuális kérdéseit. Takács Szabolcs azt mondta, az elmúlt időben intenzívvé váltak a kapcsolatok a két ország között, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter, Szijjártó Péter külügyi és külgazdaságért felelős államtitkár és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is ellátogatott a délkelet-ázsiai országba. Szeptemberben pedig Budapestre látogat Truong Tan Sang vietnami államfő - tette hozzá.

Úgy vélte, a két ország eredményesen működhet együtt a vízgazdálkodásban és a nukleáris kérdésekben, így Pakson több mint száz vietnami nukleáris szakembert képeznek.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Vietnam március 21. és 22. között szervezte meg az ASEM fenntartható fejlődéssel foglalkozó szemináriumát. A témáról folytatott párbeszédet magyar kezdeményezésre, a 2012. június 20-22-én Budapesten megrendezett szakpolitikai szemináriumon indították el. A munka továbbvitelére rendezte meg Vietnam a márciusi szemináriumot, amelyen a részvételével Magyarország jelezte, hogy továbbra is aktív szerepet vállal a vízügyekre vonatkozó fenntartható fejlődési cél kidolgozásában.

A szeminárium eredményeit felhasználják az Áder János köztársasági elnök védnökségével 2013 októberében Budapesten megrendezendő, vízgazdálkodással foglalkozó konferencia előkészületeihez is.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!