Nagyvilág

2013.03.13. 19:17

HM: bővült a második világháborúban elesett katonák adatait tartalmazó honlap adatbázisa

Budapest, 2013. március 13., szerda (MTI) - Tovább bővült a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya által üzemeltetett honlap adatbázisa: már több mint 76 ezer második világháborúban elesett katona adatát és temetési helyét tartalmazza a <a href="www.hadisir.hu" target="_blank">www.hadisir.hu</a> - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 13., szerda (MTI) - Tovább bővült a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya által üzemeltetett honlap adatbázisa: már több mint 76 ezer második világháborúban elesett katona adatát és temetési helyét tartalmazza a www.hadisir.hu - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: a főosztály támogatásával a Zrínyi Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg a Béke poraikra című dokumentum-emlékkönyvsorozat harmadik része. Az első két kötetben a keleti és a magyarországi hadszíntéren elesett mintegy 70 ezer, bizonyítottan hősi halált halt katona nevét és adatait adták közre a szerzők: Bús János és Szabó Péter.

A harmadik kötetben annak az 5850 magyar katonának az adatait és temetési helyét tették közzé, akik dokumentumokkal igazolhatóan 1944-45-ben a nyugati harctéren vagy nyugati hadifogságban vesztették életüket. A főosztály már ennek a kötetnek az adatait is közzétették a www.hadisir.hu oldalon.

A hadisírgondozók célja, hogy a Szovjetunió hadifogoly- és Gulag-táboraiban meghalt magyar katonák adatai is fölkerüljenek az internetes oldalra, hiszen - mint a HM kiemelte - "a legvisszafogottabb számítás szerint is legalább 100 ezer magyar katona és elhurcolt polgári személy vesztette életét a szovjet lágerek poklában".

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!