Nagyvilág

2013.03.11. 16:30

Elemzők: az élénkülő európai gazdaság javíthatja a hazai külkereskedelem egyenlegét

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Az európai gazdaság recessziójának enyhülése, illetve a javuló hazai ipari termelés és a bővülő export javíthatja a külkereskedelmi mérleg egyenlegét az idén - mondták az MTI-nek nyilatkozó elemzők hétfőn.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - Az európai gazdaság recessziójának enyhülése, illetve a javuló hazai ipari termelés és a bővülő export javíthatja a külkereskedelmi mérleg egyenlegét az idén - mondták az MTI-nek nyilatkozó elemzők hétfőn.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy januárban az export 4,3, az import 5,2 százalékkal nőtt euróban az egy évvel korábbihoz képest.

A várakozásoktól elmaradó, 317,9 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben januárban, ami 38,9 millió euró romlást jelez az egy évvel ezelőttihez képest - közölte Suppan Gergely, a Magyar TakarékBank senior elemzője. A szakember szerint az biztató, hogy az export euróértéke 4,3 százalékkal ugrott meg az egy évvel ezelőttihez képest, azonban az importé 5,2 százalékkal emelkedett egy év alatt, így továbbra is gyorsabban nőtt az import az exporthoz képest.

A megugró külkereskedelmi adatok összhangban vannak a német export váratlanul erős 3,1 százalékos, valamint az import 2,9 százalékos növekedésével - mutatott rá Suppan Gergely. Kitért arra is: a hazai import exporténál erősebb növekedését nehezen lehet indokolni, mivel arra utal, hogy a belső keresleti komponensek közül pozitív irányú elmozdulás történhetett. Ugyanakkor a fogyasztás feltehetően nem élénkült érdemben a kiskereskedelmi adatok alapján, ezért vagy a beruházások, vagy a készletek változása mutathat élénkülést az év elején.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték. A gyengélkedő külső keresletet pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése, a GM motorgyárának és az Audi autógyárának üzembe állítása részben ellensúlyozhatja, így idén a többlet elérheti a 7,5 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után - közölte Suppan Gergely.

A januári exportteljesítmény javulása pozitív, de nagy meglepetést nem okozott - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Hozzátette: az ipari termelési adatok jobbak lettek, ezt a javulást tükrözi a januári külkereskedelmi statisztika is. A javulás szerinte azért sem volt meglepő, mert a tavalyi negyedik negyedév gyenge teljesítménye után az előrejelzések a fő magyar exportpiacokon, illetve a nagyobb európai gazdaságokban élénkülést mutattak az iparban.

Trippon Mariann arra is felhívta a figyelmet: az adatokat megvizsgálva a tavaly decemberhez képest látszik az élénkülés, de az is, hogy a mostani az elmúlt néhány év leggyengébb januári teljesítménye; érezhető, hogy a fő exportpiacok is gyengék.

A vezető elemző az idei első félévben még nem számít érezhető fordulatra. Ha beigazolódnak azok a várakozások, amelyek szerint az euróövezet a második félévben kissé gyorsabb növekedési pályára áll, akkor az a hazai export teljesítményére is pozitívan hat - fogalmazott, hozzátéve, hogy az idén már a felfutó autóipari termelés is támogathatja a kivitelt.

A külkereskedelmi egyenleg szempontjából meghatározó lehet az import alakulása - mondta Trippon Mariann. A belső fogyasztásban nagy pozitív korrekcióra nem lehet számítani, az viszont kérdés, hogyan alakulnak az importigényes beruházások - tette hozzá.

Összességében az idei év egészében Trippon Mariann is arra számít, hogy a külkereskedelmi egyenleg valamennyivel magasabb lesz a tavalyinál.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!