Nagyvilág

2013.03.27. 15:14

A berlini magyar intézet kivándorolt fiatalok beilleszkedését segítő programot tervez

Berlin, 2013. március 27., szerda (MTI) - A Magyarországról Németországba költöző fiatalok beilleszkedését és egymásra találását segítő programot tervez a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). A német fővárosra koncentráló program célja, hogy a Magyarország számára jelenleg veszteségnek tűnő vándormozgalom hosszabb távon akár jó befektetésnek is bizonyulhasson.

Berlin, 2013. március 27., szerda (MTI) - A Magyarországról Németországba költöző fiatalok beilleszkedését és egymásra találását segítő programot tervez a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). A német fővárosra koncentráló program célja, hogy a Magyarország számára jelenleg veszteségnek tűnő vándormozgalom hosszabb távon akár jó befektetésnek is bizonyulhasson.

Can Togay János, a CHB igazgatója az MTI-nek elmondta: a Network Hungary elnevezésű programmal az intézet arra reagál, hogy igen jelentős számban döntenek úgy magyar fiatalok, hogy életük egy szakaszát Németországban, Berlinben töltik el, ami a mobilitás egy új formájaként értelmezhető. Ennek a jelenségnek, az "új mobilitásnak" a magyarországi gazdasági helyzet csak az egyik, igaz, fontos, összetevője. Nem elhanyagolható tényező egyebek között az is, hogy a közelmúltban szűntek meg a magyar állampolgárokra vonatkozó németországi munkavállalási korlátozások, a rendszerváltás óta felnőtt nemzedékek számára pedig mást jelent a migráció, mint az 1989 előtti generációknak.

A kivándorlás már nem számít életre szóló, végleges döntésnek. Az elköltöző fiatalok messze nem zárják ki a hazatelepedés lehetőségét és gyakori az egyfajta "ingázás" is, amikor egy-egy munkára, projektre költöznek külföldre vagy külföldről haza - emelte ki Can Togay János. Az "új mobilitás nem egyirányú folyamat", Magyarország érdeke pedig az, hogy a fiatalok "ne kudarcélményekkel, hanem sikertörténetekkel" érkezzenek vissza, és a lehető leghamarabb hasznosuljon otthon a külföldön szerzett tudásuk - hangsúlyozta a CHB igazgatója.

A CHB tervei szerint segíteni próbál a boldogulásban és platformot biztosítana a magyarok "hálózatosodásához", abból a feltételezésből kiindulva, hogy minél előbb kiismeri magát a kivándorló az új körülmények között, annál hamarabb merülhet fel benne, hogy a megszerzett munkatapasztalatot vagy éppen képesítést otthon is kamatoztathatja. "Meggyőződésünk szerint segítenünk kell az integrációt, hiszen minél gyorsabban szerzik meg a fiatalok a megfelelő tapasztalatokat, annál hamarabb dönthetnek úgy, hogy - természetesen megfelelő konjunktúrát is tételezve - otthon folytathatják az életüket" - mondta Can Togay János.

Fontos tényező, hogy az új típusú vándormozgalom résztvevőinek számottevő hányada jól képzett fiatal és a munkaerejükre szükség van a befogadó országban. A CHB ezért német vállalatokat és állami szervezeteket, köztük az országos munkaügyi ügynökséget is bevonná a programba.

Az európaiság is meghatározó jellemző. Az új mobilitás képviselői így nem csupán egy-egy országgal ismerkednek meg, például Németországból "nemcsak a német munkakultúrát vihetik haza, hanem európai kapcsolatok hálózatát is, hiszen az új mobilitás tagjai jellemzően más európai országokból is érkeznek Berlinbe", a CHB ezért más berlini külföldi kulturális intézetekkel is tervez együttműködést - mondta az igazgató.

Az új mobilitás jelensége, az azzal kapcsolatos hipotézisek egyelőre elsősorban tapasztalatokon alapulnak. Ebből adódóan a projekt egyik feladata e feltételezések vizsgálata és a helyzet feltárása. A projekt első szakaszában a CHB felméri a már létező hálózatokat és azok aktív tagjaival közös munkatervet dolgoz ki egy konferencia keretében. A CHB a projektnek ebben a szakaszában német tudományos intézetekkel és a már működő berlini és németországi magyar hálózatokkal, körökkel, intézményekkel együttműködve arra törekszik, hogy felmérje az új magyar diaszpóra nagyságát, rétegződését és mindenekelőtt az igényeit. Továbbá felveszi a kapcsolatot német cégekkel, szakmai szervezetekkel, állami intézményekkel, hogy a befogadó közeget tekintve is minél pontosabb kép alakuljon ki a sikeres integráció lehetőségeiről.

Mindezzel párhuzamosan konkrét projekteket és akciókat terveznek a Network Hungary keretében. A CHB a munkaügyi tanácsadástól a munkaerőpiaci érvényesülés elősegítésére szabott nyelvoktatáson át a mindennapok szerkezetével - például a német jogrenddel és a hivatalok működésével - való megismerkedést szolgáló előadásokig egy sor programmal készül, köztük új rendezvényformátumokkal.

Új formátum például a Case Study (Esettanulmány) munkacímen futó projekt, amelynek keretében az új mobilitás egy-egy képviselője a saját történetének ismertetésével adhatná át tapasztalatait. Ilyen a Speed Dating (Villámrandi) munkacímű program is, amely azt célozza, hogy egymást követő gyors találkozások révén összekapcsolódhassanak mindazok, akik hasonló vagy egymást kiegészítő tervekkel, ötletekkel érkeztek Magyarországról - mondta Can Togay János.

A CHB a Network Hungary-vel ösztönözni kívánja a magyarok önszerveződését és összekapcsolódását más nemzetek képviselőivel Németországban és Berlinben, ahová számos európai országból érkeznek az új mobilitás képviselői. "Ezek a fiatalok egy újfajta európai kultúra letéteményesei is, akiknek a tapasztalataira nagy szükség van a hazájukban" - mondta a CHB igazgatója.

A Network Hungary némileg módosítja az intézmény eddigi gyakorlatát, hiszen a CHB az utóbbi években elsősorban a berlinieket, a németeket tekintette célközönségnek. "Egy magyar standup comedy társaságot például eddig nemigen hívtunk volna meg", de a Network Hungary keretében több magyar nyelvű program lesz, hogy "ezzel is elébe menjünk az új mobilitás magyar közössége igényeinek, és hozzájáruljunk a kohézió és az összetartás kialakulásához" - mondta Can Togay János. Hozzátette: "a Network Hungary a CHB-ban a Balassi Intézet egyfajta pilot-programjaként indul el, és reményeink szerint a hasonló kihívásokkal szembesülő többi külföldi magyar intézet is fokozatosan átveszi".

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!