Nagyvilág

2012.12.01. 11:51

David Lynch szerint feledhetőek lettek a filmek

Bydgoszcz, 2012. december 1., szombat (MTI) - A lengyel Plus Camerimage nemzetközi filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett David Lynch szerint a filmvilág drasztikusan megváltozott, ócskák, feledhetőek lettek a filmek.

Bydgoszcz, 2012. december 1., szombat (MTI) - A lengyel Plus Camerimage nemzetközi filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett David Lynch szerint a filmvilág drasztikusan megváltozott, ócskák, feledhetőek lettek a filmek.Az amerikai filmrendező a szombaton befejeződő, immár 20. alkalommal megszervezett fesztiválon beszélt erről a The Hollywood Reporter tudósítójának. A rendezvényen Lynch több játékfilmjét, köztük a Kék bársony, Az elefántember, a Veszett a világ, a Mulholland Drive című munkáját is műsorra tűzték.

Az alkotó elmondta: azért nem forgatott hosszú ideje, mert egyelőre nem talált olyan témát, ami rabul ejtette volna annyira, hogy filmet készítsen belőle. "Az hiszem, az egyik oka, amiért nem jönnek az ötletek, hogy a filmvilág drasztikusan megváltozott, különös módon a játékfilmek olcsókká váltak. Minden eldobható, a dolgok nagyon gyorsan történnek, a filmet megnézzük és elfelejtjük. Az embernek olyan dolgokat kell csinálnia, amibe tényleg beleszeret" - fejtette ki.

A fesztivál egyik központi vitatémájával, a digitális és analóg filmgyártás szembeállításával kapcsolatban David Lynch úgy vélekedett, hogy nem az új technikával van a baj. Szerinte az éppenséggel lehetővé teszi, hogy akik eddig nem engedhették meg maguknak, azok is ábrázolhassák ötleteiket a film nyelvén. A problémát abban látja, hogy elfogytak a művészmozik, a filmpaloták pedig ma csak a pénzkeresésről szólnak. A független filmkészítők barátja az internet lett.

"Talán nehezebbé vált eljuttatni az ember munkáját a közönséghez, de azok a dolgok, amelyek igazán fontosak és rendben vannak, megtalálják a közönségüket. Ami azért szép" - fűzte hozzá Lynch.

A lengyel filmfesztivál honlapja szerint a filmmustrán az orosz filmművészet kiemelkedő alkotója, Vagyim Ivanovics Juszov, a Solaris, az Andrej Rubljov és az Iván gyermekkora című film operatőre is életműdíjban részesült.

MTI

Címkék#David Lynch

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!