Nagyvilág

2012.09.18. 14:02

Metil-alkohol-mérgezés - Pálinka tanács: a szennyezett szeszesital nem pálinka

Budapest, 2012. szeptember 18., kedd (MTI) - A Csehországban történt metil-alkohol-mérgezéssel kapcsolatban a Pálinka Nemzeti Tanács arra hívja a figyelmet, hogy a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka.

Budapest, 2012. szeptember 18., kedd (MTI) - A Csehországban történt metil-alkohol-mérgezéssel kapcsolatban a Pálinka Nemzeti Tanács arra hívja a figyelmet, hogy a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka.A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rögzíti, hogy a "pálinka", "törkölypálinka" fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg. Eszerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.

A pálinka 2004-ben kapta meg a név kizárólagos - magyar - használatát, azaz közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csak a Magyarország területén - az említett alapanyagokból és módon - készített párlatot lehet pálinkának nevezni.

A Pálinka Nemzeti Tanács hangsúlyozza azt is, hogy a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között kerülnek előállításra, fogyasztásuk biztonságos.

Csehországban az elmúlt napokban több halálos áldozatot követelt az egyelőre ismeretlen helyszínen előállított, metil-alkohollal szennyezett szeszesital.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!