Nagyvilág

2012.09.27. 15:06

Metil-alkohol-mérgezés - Ismét kapható tömény szesz Csehországban

Prága, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - Csütörtök délutántól ismét kaphatók a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok a csehországi boltokban és vendéglőkben.

Prága, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - Csütörtök délutántól ismét kaphatók a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok a csehországi boltokban és vendéglőkben.Leos Heger egészségügyi miniszter prágai sajtóértekezletén ismertette a tizenhárom napja hozott rendkívüli intézkedések módosítását. Ennek lényege, hogy azonnali hatállyal engedélyezik azoknak a szeszes italoknak a forgalmazását, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.

A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, s ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik. A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak. Szakértői becslések szerint a raktárakban zárolt mintegy 21-22 millió üveg alkoholnak mintegy harmada kerülhet vissza rövid időn belül a vendéglőkbe és az üzletekbe.

A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni.

Több haláleset után a cseh egészségügyi tárca szeptember 14-én tiltotta meg a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását, s a múlt pénteken pedig a külföldre való kivitelét is. A most közzétett intézkedésmódosítás az alkoholkivitelre is vonatkozik. Az idei év január 1-je előtt gyártott cseh alkohol tehát már kivihető, míg az idei évben gyártott termékek csak a megfelelő iratok beszerzése után.

A tiltó intézkedések módosításáról szerdán este döntött a cseh kormány. Azok hatályba lépéséhez azonban a hatályos szabályok szerint az egészségügyi miniszter nyilvános bejelentésére volt szükség.

A miniszter újságírók előtt ismételten leszögezte: ha ezentúl bárki az eredetet bizonyító papírok, a laboratóriumi vizsgálat protokollja vagy az új zárjegy nélkül hoz forgalomba szeszes italt, az már nem kihágásnak mint eddig, hanem súlyos bűncselekménynek fog minősülni, és szigorú büntetést von maga után.

A csehországi szeszgyártó cégek eddig 28 millió darab új zárjegyet rendeltek az állami nyomdától.

A mérgezett alkohol eddig 26 emberéletet követelt Csehországban, 12 személyt pedig továbbra is kórházban kezelnek. A mérgezési ügy kapcsán 44 személy ellen indult hatósági eljárás, közülük huszonketten őrizetben vannak.

Leos Heger felhívta a lakosság figyelmét, hogy legyen óvatos az alkoholfogyasztásban, mert a hatóságok becslése szerint országszerte még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!