Nagyvilág

2012.09.18. 14:04

Metil-alkohol-mérgezés - Az egészségügyi miniszter szerint továbbra sem biztonságos a cseh töményitalok piaca

Prága, 2012. szeptember 18., kedd (MTI) - A cseh egészségügyi miniszter szerint továbbra sem biztonságos a tömény szeszesitalok piaca Csehországban, ezért továbbra is érvényben marad a forgalmazásukra pénteken bevezetett tilalom.

Prága, 2012. szeptember 18., kedd (MTI) - A cseh egészségügyi miniszter szerint továbbra sem biztonságos a tömény szeszesitalok piaca Csehországban, ezért továbbra is érvényben marad a forgalmazásukra pénteken bevezetett tilalom."A 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazási tilalmának feloldása a legközelebbi napokban szóba sem jöhet" - mondta újságíróknak Leos Heger az országos válságstáb keddi ülése után Prágában.

A szeptember elején kezdődött metil-alkohol-mérgezéses esetek kedd délig 22 emberéletet követeltek, s mintegy negyven személyt kezelnek mérgezéssel kórházban. Az utóbbi 24 órában az áldozatok száma eggyel, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig öttel emelkedett. Az áldozatok közül többen megvakultak, de pontos adatot erről eddig nem hoztak nyilvánosságra.

"Az üzletek és a vendéglők ellenőrzései, valamint a rendőrségi nyomozás változatlan erővel folytatódnak" - közölte Jaroslav Hruska belügyminiszter-helyettes.

Elmondta: az üggyel kapcsolatban eddig már 23 személy ellen indítottak büntetőeljárást, s több mint negyven személynél házkutatást tartottak. A rendőrségi nyomozás során olyan személyekre akadtak, akik több ezer liter "pancsolt alkoholt" készítettek elő a boltokba és a vendéglőkbe való szállításra. Néhány nagyobb hordóban a tárolt alkohol metanol tartalma meghaladta a veszélyes 30 százalékot is. A rendőrség már több mint százezer hamisított címkét is talált és elkobozott.

A nyilvánvalóan hamisított címkék tucatjait az egészségügyi tárca és a különböző cseh hírportálok folyamatosan közlik. A címkék többsége lokálisan forgalmazott alkoholra utal, de számos országosan ismert név is van köztük.

Heger szerint a hatósági fellépés következtében jelenleg a boltok és a vendéglők raktáraiban több mint 20 millió üveg különféle szeszt zároltak. Szakértők most azt vizsgálják, hogy ezek közül melyek kerülhetnek vissza később a boltok polcaira, s melyek azok, amelyeket végleg ki kell vonni a forgalomból.

Miután a szeszkorlátozás nagy károkat okoz a gyártóknak, üzleteknek és a vendéglőknek, az egészségügyi tárca folyamatosan tárgyal az érintettekkel és a szakértőkkel, hogyan lehetne ezeket a károkat enyhíteni.

A cseh-lengyel határon közben a vámosok folyamatosan ellenőrzik a Csehországból érkező turistákat, hogy nem visznek-e magukkal tömény szeszesitalokat.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!