Nagyvilág

2012.07.05. 11:07

XVI. Benedek bizalmáról biztosította Bertone bíborost

Róma, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - A csütörtöki olasz sajtó nem tartotta meglepetésnek, hogy XVI. Benedek bizalmáról biztosította Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárt, így oszlatva el a bíboros leváltásáról az olasz újságokban megjelent találgatások táplálta kétségeket.

Róma, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - A csütörtöki olasz sajtó nem tartotta meglepetésnek, hogy XVI. Benedek bizalmáról biztosította Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárt, így oszlatva el a bíboros leváltásáról az olasz újságokban megjelent találgatások táplálta kétségeket.

 

Természetesnek nevezte a római kúria első számú embere iránti pápai bizalmat a La Stampa, hangoztatva, hogy 2006-ban XVI. Benedek ugyanígy erősítette meg pozíciójában Camillo Ruini bíborost, az olasz püspöki kar volt elnökét is, akit egy évvel később mással helyettesített. A La Stampa hozzátette, a Vatikánban nem szokás leváltani a bíborosokat. II. János Pál még a pénzmosással vádolt Paul Marcinkust, az IOR vatikáni bank egykori elnökét sem távolította el - írta a torinói napilap vatikáni blogja.

A Vatican Insider hírportál szerint XVI. Benedek a hetek óta Bertone sorsáról folyó "sajtótotónak" akart véget vetni az egyház egységét hangsúlyozva.

Az olasz sajtó emlékeztetett arra, hogy a pápa másodszor kényszerül Bertone helyzetének a megerősítésére. Ezt tette 2010 januárjában is, amikor az akkor 75 éves Bertonét - annak ellenére, hogy elérte a bíborosi nyugdíjkorhatárt - meghagyta az államtitkári székben.

A Vatikán honlapja szerdán közölte XVI. Benedek rövid, olasz nyelvű levelét, amelyben köszönetét fejezte ki Bertonénak az utóbbi hónapokban tanúsított “diszkrét közelségéért és megvilágító tanácsaiért”. A szentszéki államtitkárt ért “igazságtalan vádakkal” szemben a pápa bizalmáról biztosította a bíborost.

A levélben említett vádak a Vatileaks, a Vatikánból kiszivárogtatott bizalmas dokumentumok botránya és az IOR elnökének, Ettore Gotti Tedeschinek a lemondása miatt érték Bertonét.

Maga Bertone nyilatkozta júniusban a Famiglia Cristiana katolikus hetilapnak, hogy a Vatileaks és az IOR hátterében is őt célzó támadások állnak.

Gotti Tedeschit május 23-án váltották le a vatikáni bank éléről. A Vatileaks egyetlen gyanúsítottját, Paolo Gabriele pápai komornyikot május 24-én tartóztatta le a vatikáni csendőrség.

Az olasz sajtó elfogadhatatlannak tartotta azt is, hogy az olasz-vatikáni állampolgár Gabrielét csaknem másfél hónapja a pápai állam fogdájában őrzik, és teljes a hírzárlat körülötte.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte, hogy a következő héten a vatikáni vizsgálati bíró lezárja Gabriele kihallgatását. Július végére-augusztus elejére dől el, hogy a vatikáni ügyész vádat emel-e vagy sem a komornyik ellen. Ha igen, akkor a vatikáni bírósági tárgyalás az ősz előtt nem kezdődik el - mondta Lombardi.

 

hsj kti ppd

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!