Nagyvilág

2012.07.10. 14:21

Több ezer illegális bevándorló kérvényezte lengyelországi tartózkodásának törvényesítését

Varsó, 2012. július 10., kedd (MTI) - Több mint 9 ezer illegális bevándorló kérvényezte lengyelországi tartózkodásának törvényesítését - olvasható a fél évig tartó legalizációs akció összegzésében a lengyel belügyminisztérium honlapján.

Varsó, 2012. július 10., kedd (MTI) - Több mint 9 ezer illegális bevándorló kérvényezte lengyelországi tartózkodásának törvényesítését - olvasható a fél évig tartó legalizációs akció összegzésében a lengyel belügyminisztérium honlapján.

 

Az év elején meghirdetett akció keretében az illegális bevándorlók 2012 júliusáig fordulhattak az illetékes vajdasági hivatalhoz tartózkodásuk legalizálása érdekében. Az akció csak azokra a személyekre vonatkozott, akik legalább négy éve tartózkodtak már Lengyelországban, vonatkozott az eredménytelenül menekültstátusért folyamodókra is.

A tárca adatai szerint a benyújtott kérvények közül már közel két és fél ezret pozitívan véleményeztek: elsősorban ukrán, vietnámi és örmény állampolgárok kaptak két évre tartózkodási engedélyt. Ők az ideiglenes legális státus megszerzésével külön engedély nélkül vállalhatnak munkát Lengyelországban, és a rendelkezésükre álló két év alatt állandó tartózkodási engedélyt szerezhetnek.

Az elutasított kérvények esetében a bevándorlók ügyük felülvizsgálását kérvényezhetik. A tárca szerint eddig csaknem 620 elutasító döntés született: elsősorban akkor, ha a bevándorlók nem tudták bizonyítani, hogy legalább 2007 decembere óta tartózkodnak az országban. A minisztérium szerint az akció meghirdetése után sok nyugat-európai bevándorló utazott Lengyelországba, hogy itt kaphasson tartózkodási engedélyt.

Az akciót tíz év alatt harmadszor hirdették meg, és a tárca összeállítása szerint a 2003-as és 2007/2008-as akciókban összesen öt és fél ezer kérvényt regisztráltak. Idén a kérvények többségét (7,2 ezer) a varsói székhelyű mazóviai vajdaságban nyújtották be. A kérvényezők közül 2,7 ezren ukránok és 2,2 ezren vietnámiak voltak, míg a harmadik legnépesebb csoportot a pakisztáni állampolgárok (1,4 ezer) alkották. Utóbbiak azonban általában Nyugatról érkeztek, így csak néhányuk ittlétét törvényesítették a lengyel hatóságok.

 

 

hba knc ksy

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!