Nagyvilág

2012.07.02. 12:05

Szíria - Orosz lap: Moszkvában mérsékelten pozitívnak értékelik a genfi Szíria-konferencia eredményét

Címkék#Szíria

Moszkva, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Mérsékelten pozitívnak tartják Moszkvában a genfi Szíria-konferencia eredményét - összegezte a szombati tanácskozást a Kommerszant című orosz napilap.

Moszkva, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Mérsékelten pozitívnak tartják Moszkvában a genfi Szíria-konferencia eredményét - összegezte a szombati tanácskozást a Kommerszant című orosz napilap.

 

"Szíriának kiadták a dokumentumot Moszkva pecsétjével" - ezzel a címmel közölt hétfőn értékelést a tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap. A cikk arra utalt, hogy Kofi Annannak - az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának - a genfi konferencián elfogadott új szíriai rendezési tervében Moszkva négy módosítási javaslatából hármat is elfogadtak. Egyebek között helyet kapott benne a Kreml változatlan álláspontja, hogy Szíria jövőjét maguknak a szíriaiaknak kell meghatározniuk.

A Nyugat pozícióiban valódi változás nem történt, az Egyesült Államok továbbra is el akarja érni Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását - emlékeztet a Kommerszant.

Moszkva Genfben négy módosítást javasolt a Szíriáért Akciócsoport ülésén elfogadott, a politikai átmenetről szóló Annan-tervbe. Egyrészt azt követelte, hogy ne szerepeljen benne a felszólítás az ENSZ Biztonsági Tanácsának címezve újabb Szíria-ellenes büntetőintézkedések foganatosítására. Másrészt javasolta mindenféle illegális fegyverszállítás betiltását a szíriai konfliktusban érintett valamennyi fél számára. Harmadrészt javasolta, hogy biztosítsák az újságírók információkhoz való szabad hozzáférését a konfliktus sújtotta ország egész területén. Negyedsorban a tűzszüneti megállapodás végrehajtásának folyamatát kívánta megváltoztatni, mert szerinte, ha a kormányerők kivonulása után szüntetik be egyszerre a harcokat a szemben álló felek, akkor az ellenzék azonnal elfoglalja a kormányerők által elhagyott területeket.

A fegyverszállításokra vonatkozó javaslaton kívül Moszkva javaslatait elfogadta a genfi Szíria-konferencia, amelyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vettek részt.

Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Központ kutatóintézet szakértője szerint azonban semmilyen lényegesen új javaslatot nem nyújtottak be Genfben a szíriai konfliktus megoldására. "Nem világos, ki vehetne részt az új hatalmi szervben. Bassár el-Aszad már létrehozta a nemzeti megbékélés minisztériumát, és úgy gondolja, hogy ez elegendő" - emlékeztetett a szakértő.

http://www.kommersant.ru/doc/1971688

 

 

kkc kkp kho

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!