Nagyvilág

2012.07.16. 15:39

Szakértő: Dél-Szudán függetlenedése nem teljesítette a várakozásokat

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szerint nem teljesültek a várakozások Dél-Szudán egy évvel ezelőtti függetlenné válásával, az ország továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, és ez várhatóan nem is változik, amíg nem sikerül megállapodásra jutnia Szudánnal.

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szerint nem teljesültek a várakozások Dél-Szudán egy évvel ezelőtti függetlenné válásával, az ország továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, és ez várhatóan nem is változik, amíg nem sikerül megállapodásra jutnia Szudánnal.Dél-Szudán tavaly júliusban vált függetlenné Szudántól, amelynek addig autonóm tartománya volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense hétfőn az MTI-nek azt mondta: Dél-Szudánnak jó esélye volt arra, hogy elszakadásával javítson helyzetén, hiszen jelentős olajkészletei vannak, és adottak voltak a feltételek a mezőgazdaság fellendítésére is.

Az elmúlt egy évben azonban elsősorban humanitárius szempontból mindenképpen romlott a dél-szudániak helyzete - mutatott rá.

Mint mondta, ennek fő oka a máig rendezetlen konfliktus Szudánnal, mivel "borítékolható" volt, hogy Szudán nem törődik bele könnyen területe egy részének elveszítésébe. Hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban "háborús helyzet" alakult ki a két állam között, főleg március-áprilisban vívtak fegyveres harcokat.

Csicsmann László emlékeztetett, a két ország eddig nem volt képes megegyezni a pontos határokról - ami azért is lényeges kérdés, mert komoly olajmezők találhatók a határvidéken - és az államadósság megosztásáról. Május óta tárgyalnak a kérdés rendezéséről, az ENSZ augusztusig adott határidőt a megállapodásra. A szakértő úgy látja, biztató jel, hogy a napokban Salva Kiir dél-szudáni államfő személyesen találkozott és fogott kezet Omár el-Besir szudáni elnökkel.

A docens felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás Szudán érdeke is, hiszen az ország kettészakadása miatt elmaradnak az olajbevételek a korábbiaktól, ezért a kormány megszorító intézkedésekre kényszerült, ami ellen tiltakozva az emberek az utcára vonultak Kartúmban.

A történtek talán megállapodásra késztethetik Omár el-Besirt, ami mindkét országnak előnyös lenne - fogalmazott.

Csicsmann László arra is kitért, hogy Dél-Szudánnak komoly belső gondokkal is szembe kell néznie. Gazdasági helyzetét igen érzékenyen érinti, hogy a Szudánnal fennálló konfliktus miatt az olajtermelés leállt, pedig ez adja az ország bevételeinek 98 százalékát - mondta.

Úgy vélte, további nehézségeket okoz a magas korrupció, egyes számítások szerint ez négymilliárd dollár kárt okozott a fiatal államnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az országban továbbra is illegális fegyveres csoportok harcolnak egymással és a kormány ellen, a törzsek között gyakran véres konfliktusok dúlnak.

Dél-Szudán jelenleg külföldi segélyekből él, és amíg az alapvető kérdésekben nem sikerül megegyeznie Szudánnal, kevés az esély arra, hogy javulhat a helyzet - tette hozzá Csicsmann László.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!