Nagyvilág

2012.07.06. 16:07

Magyarok Karlovy Varyban

Miközben Magyarországon tombol a kánikula, Karlovy Varyban esténként elkél a pulóver, az esőkabátról és az esernyőről nem is beszélve.

Miközben Magyarországon tombol a kánikula, Karlovy Varyban esténként elkél a pulóver, az esőkabátról és az esernyőről nem is beszélve.

A fesztiválozókat azonban ez egyáltalán nem zavarja. A gyógyfürdőiről híres, nyugdíjas üdülőhelyen ilyenkor hemzsegnek a fiatalok, akik attól sem riadnak meg, ha a parkban kell éjszakázniuk. Nem véletlen, hogy páratlan hangulata és vendégszeretete miatt a magyarok közt is népszerű a fesztivál, amit jól mutat az idelátogató hazai vendégek száma.

Idén négy magyar film és egy szerb, német, francia, horvát és magyar koprodukció, a Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem (Practical Guide to Belgrade with Singing and Crying) szerepel a programban, melyet Bojan Vuletić jegyez. Az East of the West szekció zsűrijében pedig Kocsis Ágnes filmrendező (Pál Adrienn, Friss levegő) bírálja el a filmeket négy másik zsűritaggal együtt. Ebben a szekcióban szerepel Bergendy Péter A vizsga című filmje és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című alkotása is. Cserhalmi Sára filmjét pár hete kénytelen volt kivenni a fesztivál a programból, mivel pénz hiányában a film készítői nem tudták befejezni az utómunkálatokat. A hírre azonban kisvártatva megérkezett a segítség, így Cserhalmi Sára játékfilmje visszatérhetett az East of the West versenyprogramjába.

Amint arról már beszámoltam Szabó István filmje Az ajtó kiemelt helyen szerepelt a programban. A vetítésen ott volt a Mephisto című filmjéért Oscar-díjat kapott magyar rendező mellett a film főszereplője, a szintén Oscar-díjas Helen Mirren is.

 

 

Fliegauf Bence filmje, a Berlinben Ezüst Medvével kitüntetett Csak a szél a Horizontok elnevezésű szekcióban szerepel, de benne van abban a tíz kiválasztottban is, melyek az Európai Parlament kultúra melletti elkötelezettségét mutató, 2007-ben alapított Lux-díjért versenyeznek. A nagy jelentőséggel bíró díj átadója ez év novemberében lesz Strasbourgban. Ekkor dől majd el, hogy melyik film mutatja legjobban Európa kulturális sokszínűségét és az itt dolgozó tehetséges filmkészítők kreatív látásmódját. Azt viszont, hogy melyik tíz alkotás is versenyez idén a Lux-díjért, itt Karlovy Varyban jelentették be egy ünnepélyes fogadás keretében.

Váró Kata Anna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!