Nagyvilág

2012.07.13. 12:11

Magyar hímestojás-gyűjteményt adott át Kolomijában az ungvári magyar főkonzul

Ungvár, 2012. július 13., péntek (MTI) – Magyar hímestojás-gyűjteményt adományozott az Ivano-Frankivszk megyei Kolomija város Hímestojás Múzeumának Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

Ungvár, 2012. július 13., péntek (MTI) – Magyar hímestojás-gyűjteményt adományozott az Ivano-Frankivszk megyei Kolomija város Hímestojás Múzeumának Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

 

A magyarországi adománnyal kapcsolatban Jaroszlava Tkacsuk, a világ egyetlen, csak hímestojásokat bemutató múzeumának igazgatója az unn.com.ua ukrán internetes hírportálnak pénteken elmondta: a főkonzul Magyarország különböző vidékein készült, autentikus hímestojásokból álló egyedi gyűjteményt ajándékozott a múzeumnak. Hozzátette: a gyűjtemény egyedisége abban rejlik, hogy minden egyes darabja törzskönyvezett, azaz fel van tüntetve a festője, készítésének helye, és meg van jelölve az adott tájegységre jellemző hagyományos stílus.

Tkacsuk azt is közölte, hogy a magyar diplomata egy különleges hímestojással is meglepte a múzeumot. Elmondása szerint ennek a héjára fémből – speciális díszítőeljárással – Magyarország és a Kárpát-mellék címereit, valamint Huculföld (ruszin népcsoport lakta ukrán körzet) jelképét, a hucul lovat applikálták.

A gyűjteményen kívül Bacskai József a hímestojás-készítésről szóló magyar nyelvű könyveket és egy olyan térképet is átadott a kolomijai múzeumnak, amelyen fel vannak tüntetve azok a vidékek, ahonnan a gyűjtemény darabjai származnak.

A Hímestojás Múzeum igazgatója reményét fejezte ki, hogy a magyarok jó példával szolgálnak más országok számára, hogy ők is bemutassák saját hímestojás-művészetüket Kolomijában.

A hímestojásokat (ukránul: piszanka) bemutató, hímestojást utánzó épületben létesült múzeumot 2000-ben, a 10. Nemzetközi Hucul Fesztivál alkalmából nyitották meg. Az ott látható gyűjtemény korábban a Huculföldi Népművészeti Múzeumban, előtte pedig egy templomban volt kiállítva. A Huculföld és az egyes ukrajnai régiók hímestojásait felvonultató múzeumban mintegy hatezer darab hímestojás látható.

 

 

kva ksb ksy

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!