Nagyvilág

2012.07.25. 13:17

Az Európai Bizottság is foglalkozik a tranzakciós illetékkel - szóvivő

Brüsszel, 2012. július 25., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság is foglalkozik a magyarországi tranzakciós illeték bevezetésével - erősítette meg szerdán Brüsszelben a testület szóvivője.

Brüsszel, 2012. július 25., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság is foglalkozik a magyarországi tranzakciós illeték bevezetésével - erősítette meg szerdán Brüsszelben a testület szóvivője.Újságírói kérdésre válaszolva Antoine Colombani kijelentette: "Meg tudom erősíteni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ezt". Hozzátette, hogy más kommentárt nem kíván fűzni a témához.

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden adta ki jogi szakvéleményét, amely szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Az Európai Bizottság a múlt héten azt jelentette be, hogy hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen januárban az MNB függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást. Mindazonáltal már akkor jelezte: "meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a szerződéssel".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!