Nagyvilág

2012.06.12. 07:40

Magyar kisebbségi témákkal is foglalkoztak az EP-plenáris ülésén

Brüsszel, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Határon túli magyar képviselők kisebbségi témákban emeltek szót az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hétfőn, a napirenden kívüli, úgynevezett egyperces felszólalások sorában.

Brüsszel, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Határon túli magyar képviselők kisebbségi témákban emeltek szót az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hétfőn, a napirenden kívüli, úgynevezett egyperces felszólalások sorában.A szlovákiai magyar Mészáros Alajos (MKP) arról beszélt, hogy június 4-én volt a trianoni szerződés aláírásának évfordulója, a szerződésé, amely "példátlan módon megnövelte a máig is kisebbségi státusban élő EU-polgárok számát". Kifogásolta, hogy az EU, "amely rendkívül érzékeny az emberi jogok betartására a világ bármely pontján, mintegy 40 millió kisebbségi polgárának mégsem hajlandó egységes, magas színvonalú európai kisebbségi keretjogszabályt kialakítani". Jelezte, hogy "számtalan" példa van a kisebbségeket érő atrocitásokra: a múlt hónapban például magyar nemzetiségű fiatalokat bántalmaztak a szlovák fővárosban, mert anyanyelvükön beszéltek. Sürgette, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a történelmi kisebbségek egyenlő mértékben élvezzék kollektív jogaik védelmét az egyes tagállamokban.

Az ugyancsak szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) Malina Hedvig ügyére hívta fel a képviselők figyelmét. Emlékeztetett arra, hogy az áldozatot hat évvel ezelőtt azért verték meg, mert magyarul beszélt a szlovákiai Nyitrán. Az előző kormány idején az ügyet lezárták, az elkövetők büntetlenül megúszták a történteket. Miután pedig Szlovákiában nemrégiben ismét szocialista kormány került hatalomra, az ügyészség felújította az eljárást azzal a váddal, hogy Malina Hedvig hazudta a verést. "Miközben az unió az igazságosság és biztonságosság térségét építi, az új szlovák kormány a jogbizonytalanságot erősíti, a címzettek pedig a kisebbséghez tartozók" - fogalmazott Bauer Edit.

Sógor Csaba (RMDSZ) felszólalásában azt méltatta, hogy az Europa Nostra-nagydíjak egyikével idén a 80 éves Kovács Piroskát tüntették ki, annak elismeréseként, hogy a székely kapuk és azok közösségi szimbólumának fontosságát sikeresen a köztudatba tudta építeni. Tevékenységének elismerése a nemzedékek közti összetartás, az összetartozás, a hagyományok megőrzésének példája - szögezte le. Kiemelte: kisebbségi szempontból fontos az értékek maradéktalan és osztatlan megőrzése, "hogy ne veszélyeztessük őket és jövőnket elbizonytalanodással és széthúzással".

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!