Nagyvilág

2012.06.04. 07:34

Gyémántjubileum - Szuperkoncert a brit uralkodó tiszteletére

 London, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Évek óta nem látott méretű londoni szuperkoncert a következő nagy eseménye a brit uralkodó gyémántjubileuma - vagyis trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából rendezett négynapos ünnepségsorozatnak.

 London, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Évek óta nem látott méretű londoni szuperkoncert a következő nagy eseménye a brit uralkodó gyémántjubileuma - vagyis trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából rendezett négynapos ünnepségsorozatnak.

    A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén. A központi ünnepségeket a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, első júniusi hétvégére szervezték.

    A Temzén rendezett vasárnapi flottafelvonulás után a gyémántjubileumi hosszú hétvége következő kiemelkedő rendezvénye lesz a hétfő esti szuperkoncert a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

    A tíz évvel ezelőtti aranyjubileum alkalmából ugyanitt rendezett hasonló koncert máig emlékezetes mozzanata volt, amikor Brian May a palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

    Nem hivatalos értesülések szerint ezúttal egy egész együttes, az 1980-as évek egyik meghatározó, műfajteremtő ska-pop bandája, a Madness játszik majd a Buckingham-palota tetejéről az alant összegyűlt királyi családnak és a hozzájuk csatlakozó 12 ezer szerencsésnek, akik jegyhez jutottak a több mint egymillió igénylő közül.

    A hétfő esti londoni szuperkoncert élő közvetítését óvatos előrejelzések szerint is egymilliárd tévénéző kíséri majd figyelemmel világszerte.

    A koncert után Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet maga a királynő lobbantja lángra. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzőtüzek ezreivel emlékeznek meg az évfordulóról, mindenhol helyi idő szerint este 10 órakor.

    A hétfői londoni ünnepségeket nagyszabású tűzijáték zárja a Buckingham-palota tetején.

gke kbt ksy

MTI 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!