Nagyvilág

2009.01.09. 06:52

Rózsaszín leguánt találtak a Galapagos-szigeteken

<p>Különleges, rózsaszín földi leguánfajt azonosítottak olasz és ecuadori kutatók a Galápagos-szigeteken. <dia width="960" height="800" alt="Rózsaszín iguána 2008.01.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_zsasz_n_igu_na_2008_01_07_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Rózsaszín iguána 2008.01.07." /></a></dia></p>

A hüllőfaj, amely ismeretlen maradt Charles Darwin előtt egykori, a szigeteken folytatott megfigyelései alkalmával, hogy a fajok korábban váltak szét, mint azt az angol természettudós feltételezte elméletében.

Az olasz-ecuadori tudóscsoport a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos kiadványban megjelent közleményében írja: felfedezésük azt bizonyítja, hogy a Galápagos-szigetek tartogatnak még evolúciós újdonságokat.

A rózsaszín leguánok (más néven: iguánák) első példányaira 1986-ban bukkantak rá, ám úgy vélték, hogy a rózsaszínű alapon fekete foltos hüllőknek pigmentációs zavara van. Többéves kutatómunka után jutottak a szakemberek arra a következtetésre, hogy új fajról van szó. A tudósok szerint az újonnan felfedezett faj léte arra utal, hogy a Galápagos-szigeteken a Darwin által feltételezettnél jóval korábban, mintegy öt millió éve megtörtént a szétválás.

Ez az időpont jóval korábbi, mint amit más fajoknak, például a Darwin által elemzett pintyeknek tulajdonítanak. "Nem állapítottuk még meg a populáció méretét, de becslésünk szerint kicsi lehet, mert eddig 36 példányt sikerült csapdába ejtenünk, hogy megvizsgálhassuk" - mondta Washington Tapia, a Galápagosi Nemzeti Parkban végzett kutatások vezetője.

A rózsaszín egyedek 1,8 méter hosszúra nőhetnek, és a hasonló fajoktól eltérően nincs a hátukon tüskesor. A páratlan természeti adottságokkal, élővilággal rendelkező Galápagos-szigeteket az UNESCO 1978-ban vette fel a világörökségi listára.

Nézzen meg egy iguánás videót is!


· Malacot eszik a szörnyeteg 
· Táncoló papagáj 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!