Nagyvilág

2008.12.27. 15:44

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ - Történelmi elnökválasztás az Egyesült Államokban

<p>Az Egyesült Államok választói 2008-ban történelmet írtak, amikor megválasztották első színesbőrű elnöküket.</p>

A fegyelmezett, és jól szervezett kampányt folytató demokrata Barack Hussein Obama november negyedikén elsöprő győzelmet aratott republikánus ellenfele, a gazdasági kérdésekhez bevallottan nem értő John Sidney McCain felett. De nem csak az eredmény volt történelmi: még soha ennyi pénzt nem költöttek el a felek a kampányra, ami hamarabb kezdődött, mint bármikor. A két nagy párt, a demokraták és a republikánusok politikusai már 2007 nyarán megkezdték a küzdelmet pártjuk elnökjelölti tisztségéért, televíziós választási vitákat tartva már másfél évvel az elnökválasztás napja előtt.

Végül mindkét párt olyan jelöltet választott, akit akkor még teljesen esélytelennek tartottak. 2007 nyarán szinte mindenki biztosra vette, hogy Hillary Clinton lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, nem sok esélyt adva a karizmatikus, de a nemzeti politikai színtéren akkor még teljesen ismeretlennek számító Barack Obamának. A változás ígéretével kampányoló illinoisi szenátor azonban az első, Iowa állambeli demokrata elnökjelölt-választás megnyerésével komoly szereplővé vált, fél évig tartó összecsapásba kezdve az addig legyőzhetetlennek hitt Clinton-gépezettel. Obama végül júniusban szerezte meg a Demokrata Párt elnökjelöltségéhez szükséges szavazatszámot, feltűnően fegyelmezett és szivárogtatás-mentes kampánnyal győzve le a belső széthúzásoktól, és pénzhiánytól szenvedő Clinton-stábot. Hillary Clintonnak több mint tízmillió dolláros kölcsönt kellett adnia saját kampányának, miközben Obama csak februárban rekordnak számító 55 millió dollárt gyűjtött össze az interneten keresztül, főleg kis, pár tíz dolláros adományokból, könnyedén túlköltekezve a volt first lady-t, majd ősszel republikánus ellenfelét is. 2007 nyarán még úgy tűnt, hogy vége van a republikánus elnökjelöltséget végül elnyerő John McCain kampányának, miután pénzhiány miatt elbocsájtotta kampánystábja nagy részét, majd felmondott kampányvezetője és fő stratégája.

Az esélytelennek tekintett, és különutasságát hangsúlyozó arizonai szenátornak azonban sikerült megnyernie New Hampshire állam januári előválasztását, és már a február ötödikei "szuperkedd" után elég szavazatot szerzett a republikánus párt elnökjelöltségéhez. A két nagy párt jelöltje utoljára szeptemberben állt egymás mellett a közvélemény-kutatásokban, közvetlenül azután, hogy hivatalosan is elnökjelöltté nyilvánították őket, és McCain bejelentette, hogy Sarah Palin alaszkai kormányzót választotta alelnökjelöltjének. A kormányzónőnek ugyan sikerült felélénkítenie a McCainnel szemben óvatos republikánus bázist, de a következő hetekben tett kijelentéseivel, valamint katasztrofálisra sikerült, és viccé vált interjúival elijesztette az idei elnökválasztásban meghatározó független szavazókat.

A rendkívül népszerűtlen George Bush elnök nyolc éve után a republikánusok amúgy is rossz helyzetből vágtak neki az elnökválasztásnak, de esélyeik a gazdasági válság szeptember végi kirobbanása után még jobban csökkentek. A saját bevallása szerint a közgazdasághoz nem értő McCain, aki külpolitikai és biztonságpolitikai téren akarta legyőzni Obamát, nem tudott megnyugtató választ adni a válságra, kapkodónak és bizonytalannak tűnt, miközben Obama a gazdasági nehézségek alatt is meg tudta őrizni látszólagos nyugodtságát. A külpolitikai téren tapasztalt Joseph Biden, delaware-i szenátort alelnök-jelöltjévé választva pedig saját gyenge pontján erősített sikerrel. A 2008-as elnökválasztás rekordot állított be a kampányokra elköltött pénz tekintetében. Az elnökjelöltek 1,6 milliárd dollárt gyűjtöttek össze kampánytámogatásokból, amelyből 1,3 milliárd dollárt költöttek el kampányaikra. Obama nagyjából félmilliárd dollárt gyűjtött, míg McCain majdnem 350 millió dollárt. Obama volt az első jelölt a Watergate óta, aki visszautasította a szövetségi kampánytámogatást, és saját maga gyűjtötte össze a pénzt, jelentősen túlszárnyalva a kampány hajrájában csak adópénzekből gazdálkodó McCaint. Elemzők szerint Obama ezzel a lépéssel végleg megváltoztatta a kampányfinanszírozási szokásokat az Egyesült Államokban.

A november negyediki elnökválasztást Barack Obama 365 elektori szavazattal nyerte meg, míg John McCain csak 173 elektori szavazatot szerzett. Obama 2009 január huszadikán teszi le hivatali esküjét Washingtonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!