Nagyvilág

2008.09.18. 07:52

Felszámolják az út menti kegyeleti jeleket

<p>A szerbiai utak pereme lassanként sírkertre kezd hasonlítani.</p>

Eltávolítják a szerbiai utak mentéről a kereszteket, emléktáblákat, kisebb emlékműveket, amelyeket a hozzátartozók helyeztek el, illetve emeltek a közlekedési balesetben meghalt családtagjaik emlékére éppen azon a helyen, ahol a szerencsétlenség történt.

Ilyen rendeletet tartalmaz ugyanis az új közlekedésbiztonsági törvény. Igaz, a korábbi, még mindig érvényben levő előírások is tiltották az ilyenféle megemlékezést, de feltehetőleg kegyeleti okokból senki sem alkalmazta már húsz éve.

Pedig a pénzbírság mellett még börtönbüntetést is kilátásba helyez a törvény.
A szerbiai utak pereme lassanként sírkertre kezd hasonlítani. Az etnológusok szerint az út menti kegyeleti jelek elhelyezésének hosszú, évszázados hagyománya van. Ha valaki valahol meghalt vagy elesett a csatában, emléktáblát helyeztek az arra felé vezető útra gyászjelentésként, de figyelmeztetésként is. Meg azért is, hogy a lélek megnyugodjon.

Ám a megemlékezésnek és a kegyeletadásnak ezek az új formái már nem erről szólnak. Ma inkább a versengésről - mint a temetőkben is -, hogy ki állít szebb és méltóbb emléket hozzátartozójának a forgalmas helyeken, ahol sokan láthatják. A jelenségről az egyháznak nincs még egységesen kialakított álláspontja, de általánosságban el lehet mondani, hogy nem támogatja a temetőn kívüli emléktáblák, keresztek elhelyezését.

A törvényjavaslat októberben kerül a belgrádi parlament elé, s ha elfogadják, akkor azzal rákényszerítik a polgárokat, hogy a már meglevő emlékműveket eltávolítsák, újakat pedig ne emeljenek. Hogy eddig miért nem alkalmazták az előírást?

Állítólag nem volt megállapodás a belügyminisztérium és az illetékes felügyelőségek között - ez a hivatalos magyarázat. Az igazi ok azonban az, hogy senki sem vállalta, hogy ő zaklassa a gyászoló családokat, újabb fájdalmat okozva nekik.
· Tragédia - videóval búcsúznak
· Tanker karambolozott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!