Nagyvilág

2008.08.24. 17:08

Vizsgálat a lebombázott afgán civilek ügyében

<p>A hivatalos afgán vizsgálat szerint több mint kilencven fegyvertelen civil halt meg a héten az Egyesült Államok vezette koalíció által végrehajtott légicsapásban Afganisztán nyugati részén - közölte vasárnap a nyomozás vezetésével megbízott vallásügyi miniszter. A vizsgálat szerint a koalíciós erők nem egyeztettek az afgán hadsereggel.</p>

A bombázás nagyon erős volt, sok ház megsemmisült, és több mint kilencven fegyvertelen civil halt meg a támadásban, többségük nő és gyerek volt - közölte Nematullah Sahrani vallásügyi miniszter, miután meglátogatta a lebombázott falut. A miniszter, akit Hamid Karzai afgán elnök bízott meg a nyomozás vezetésével elmondta, hogy a vizsgálatot még nem zárták le, és még találkozni fog az akcióban részt vevő amerikai speciális erőkkel.

Az Egyesült Államok vezette koalíció pénteken még azt állította, hogy harminc lázadóval, köztük egy ismert tálib vezetővel végeztek a Herat tartományban végrehajtott légitámadásban.

Vasárnap azonban a Fehér Ház sajnálkozását fejezte ki a civilek halála miatt, közölve, hogy várják az afgán vizsgálat eredményeit.

Az akció miatt az afgán elnök elbocsájtotta az ország nyugati részén állomásozó afgán csapatok parancsnokát a hivatalos indoklás szerint "hanyagság, és információk visszatartása" miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!