Nagyvilág

2008.08.27. 17:58

Tűz miatt csökkenteni kellett a Zaporozsjei Atomerőmű teljesítményét

<p>Közel 20 százalékkal csökkenteni kellett a Zaporozsjei Atomerőmű kapacitását azt követően, hogy egy nagyfeszültségű távvezeték tarlótűz miatt lekapcsolódott a rendszerről.</p>

4 870 megawattról 4000-re kellett csökkentenie a kiszolgáló személyzetnek a Zaporozsjei Atomerőmű termelési kapacitását azt követően, hogy egy kiterjedt tarlótűz miatt kedden délben üzembe lépett egy magasfeszültségű elektromos távvezeték biztonsági rendszere, s emiatt túlterhelés veszélye forgott fenn.

Az atomerőmű kiszolgáló személyzete 12 óra 45 perckor csökkentette a termelési kapacitást azáltal, hogy lekapcsolta az erőmű egyik blokkját. A reaktort csak öt óra elteltével lehetett újra beindítani, miután a katasztrófavédelem megszüntette az ominózus tarlótüzet.

A Zaporozsjei Atomerőmű öt reaktorának együttes üzemi teljesítménye 4 870 megawatt. Az 5. sz. reaktor leállítása semmilyen veszéllyel nem járt környezetre nézve.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!