Nagyvilág

2008.08.23. 13:27

Malina Hedvig ügyvédje a támadásról

<p>Szlovákia - "A Malina Hedvig-ügy már régen nemcsak az érintettről és néhány nyomozóról szól, hanem arról, hogy a szlovákok mit engednek meg a hatalomnak, és hol az a határ, amikor azt mondják: ne tovább" - véli a Nyitrán két évvel ezelőtt megvert egykori diáklány esetéről ügyvédje.</p>

Roman Kvasnica minderről a pozsonyi Új Szó szombati számának adott terjedelmes interjút.

"Egyértelműen ki kell nyilvánítanunk, mit gondolunk erről az egészről, mert nem csak az itt élő magyarok, de a nemzetközi nyilvánosság is eszerint fog bennünket megítélni" - fogalmazott Kvasnica a magyarnyelvű napilapnak. Meggyőződése, hogy a hazugságot csak újabb hazugsággal lehet fedezni. "Az egyetlen tisztességes megoldás az lenne, ha az érintettek beismernék: 2006 szeptemberében az egész szlovák, sőt, a nemzetközi nyilvánosságot is becsapták, de nem hinném, hogy ez megtörténik" - tette hozzá.

Az ügyvéd részletesen kitért arra, milyen hiányosságokat, visszásságokat tapasztalt a vizsgálat, a Hedvig elleni eljárás során. Úgy vélte, az ígéretekkel ellentétben augusztus végéig nem zárul le az ügyészségi vizsgálat. "Kérni fogjuk annak a két személynek az ismételt kihallgatását is, akik azt állítják, hogy a támadás reggelén látták a sértetlen Malina Hedviget a parkban, és javasoljuk, hogy tanúként idézzék be azokat az úgynevezett szakértőket, akik a legutóbbi szakvéleményeket kidolgozták."

Kvasnica egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, hogy beidézik-e az ügyben Robert Fico szlovák kormányfőt és Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettest. "Az ügyészségen nyilván nem tartják fontosnak, mit nyilatkoznak a sajtóban egyes politikusaink, pedig engem érdekelne, mire alapozta a miniszterelnök azt a kijelentését, hogy a Malina Hedvig-ügy célja kormányának a megdöntése volt" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a védő.

Rámutatott, hogy a legutóbbi szakvélemények olyan személyek készítették, akik nem bejegyzett szakértők. "Ez azt jelenti, hogy még ha hazugságokat tartalmazna is az általuk kidolgozott jelentés, ezért nem viselnek büntetőjogi felelősséget!" - tette hozzá az ügyvéd.

Szerinte az ügyészségi vizsgálat csak a probléma elodázására szolgál, "úgy görgetik maguk előtt ezt az ügyet, mint egy hatalmas hógolyót", de "előbb-utóbb meg kell mondaniuk, milyen kiutat látnak ebből a helyzetből". Kvasnica hozzá tette: "ha ez a kiút a védencem elleni per lesz, állok elébe, mert így legalább minden érintettnek, beleértve a kormánytagokat és a nyomozókat is, eskü alatt kellene vallania.

A nyilvánosság nagyon érdekes dolgokat tudhatna meg a dolog hátteréről" - hangsúlyozta. A lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy Hedvig ellen olyan bűnvádi eljárás folyik, amelynek egyetlen célja "eltakarni a közméltóságok és a bűnüldöző szervek egyes képviselőinek értelmetlen és kaotikus kijelentéseit", valamint visszamenőleg igazolni azokat.

"Biztos vagyok abban, hogy Malina Hedviget megtámadták, és hogy ez nem volt véletlen támadás" - nyilatkozta az Új Szónak a volt diáklány ügyvédje. Hozzá tette: "abban is biztos vagyok, hogy a bűnüldöző szervek ennek a támadásnak a kivizsgálását illetően teljes mértékben csődöt mondtak. (...) A körülményeket illetően csak feltételezésekből indulhatok ki, de azt hiszem, közel járok az igazsághoz, ha azt mondom, hogy valakik jókora vihart akartak kavarni ezzel az üggyel a szlovák politikában. Ehhez a felismeréshez előbb-utóbb el fognak jutni a szlovák állami szervek is."

Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én két, bőrfejűnek tűnő fiatal támadta meg Nyitrán, amikor éppen vizsgázni ment. A szlovák rendőrség rövid időn belül azzal zárta le a nyomozást, hogy nem történt bűncselekmény, az egészet csak a magyar egyetemista találta ki. Később hamis vallomástétel miatt eljárást is indítottak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!