Nagyvilág

2008.08.26. 22:16

Elérte Haitit a Gustav hurrikán

<p>Lecsapott Haitira a Gustav nevű hurrikán olyan erős szélviharral és esőzésekkel, amelyek az előrejelzések szerint jelentős károkat okoznak majd a karibi térségben - közölte Miamiban a Nemzeti Hurrikán Központ kedden.</p>

Eközben Mexikó északi részén egy halottat követelt a Julio nevű trópusi vihar. Az előrejelzések szerint a Gustav Jamaikát és Kubát is útba ejti majd a héten, sőt a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornyokat is érintheti. A hurrikánt a legalacsonyabb, egyes kategóriába sorolták. De a legerősebb széllökései még így is elérik a 150 kilométer/órás sebességet. A forgószél középső része magyar idő szerint kedd este 60 kilométerre volt Port-au-Prince-től és 16 kilométer/órás sebességgel halad a szárazföld belseje felé.

A Gustav hétfőn alakult ki a Karib-tenger felett, a 2008-as Atlanti-óceáni hurrikán-szezon hetedik trópusi viharaként.

Eközben Mexikó északi részén egy katona halálát okozta a Julio nevű trópusi vihar, miután a szélorkán végigsöpört az Egyesült Államok észak-nyugati részén lévő Baja California nevű területen. A katona akkor vesztette életét, amikor a forgószél miatt kialakult áradásokban autóját elsodorta egy vízfolyam: két társa is vele volt, őket élve megtalálták a mentőalakulatok.

A Julio nevű forgószél kedden már vesztett erejéből, így több mint 2500 evakuált visszatérhetett otthonába Mexikó északi részén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!