Nagyvilág

2008.08.30. 10:37

Biztonsági felhívás a lakossághoz radioaktív anyag szivárgása miatt Belgiumban

<p>Belgium - A belga hatóságok pénteken arra szólították fel a Fleurusban és a város környékén élőket, hogy ne fogyasszanak helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket.</p>

A Brüsszeltől mintegy 60 kilométerre délre fekvő település közelében ugyanis néhány napja -a hatóságok szerint kis mennyiségű - sugárzó anyag, radioaktív jód, azaz radioizotop szivárgott ki egy kutatóintézetből.

A biztonsági felhívást Belgium belügyminisztériuma az ország nukleáris hatóságaival közösen adta ki azután, hogy a Charleroi-ban működő kutatóintézet környékén megemelkedett a mért radiokativis szintje. A belga hatóságok az ügyben értesítették az Európai Unió tisztviselőit, akik továbbküldték az információt a tagállamoknak. A szivárgás okát egyelőre vizsgálják.

Szakemberek szerint az incidens miatt nehéz helyzetbe kerülhet több ország olyan kórháza is, amelyeknek a belga cég szállította a rákkezelésre és a belső szervekről készült képek előállítására használt radioizotópot. Ennek gyártását ugyanis már hétfőn leállították, miután a kutatóintézet szellőztetőrendszerének kéményében a jód abnormálisan magas szintjét mérték. A belga szövetségi nukleáris megfigyelő ügynökség a hét fokozatú nemzetközi skálán hármas mértékűnek ítélte meg a szivárgást, vagyis enyhén veszélyesnek. Ez Belgium történetének legsúlyosabb ilyen esete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!