Nagyvilág

2008.07.06. 13:58

London polgármestere vezette a melegfesztivált

<p>London - Rózsaszín kovbojkalapban vezette London polgármestere, a konzervativ Boris Johnson szombaton délután London utcáin az idei melegparádét.</p>

A brit főváros főtisztviselője így próbált javítani imidzsén, mert korábban gyakran vádolták homofóbiával, miután egy beszédében "egy kutyával kötött frigyhez" hasonlította a homoszexuálisok közötti hivatalos partneri kapcsolatot.

Johnson emellett régebben kiállt a londoni közgyűlés 1988-as törvényjavaslata 28-ik cikkelyének megtartása mellett is, amely megtilotta a helyi hatóságoknak, hogy bármilyen módon támogassák az azonos neműek szerelmét.

Bár a tömegben sokan fújoltak, amikor a főpolgármester a Trafalgar-téren csatlakozott a menethez, ismert melegjogi aktivisták hajlandóak voltak új esélyt adni Johnsonnak. Mint a Stonewall kampánycsoport vezetője, Ben Summerskill elmondta, a politikusok általában hosszú utat járnak be, és Johnson végre a jó irányba tart.

Az idei "gay pride fesztiválon" először engedték meg a brit hadsereg tagjainak, hogy egyenruhában vonuljanak fel, bár a menetet követő "after partikon" már nem viselhették a mundért. A fegyveres erőknél 2000-ben szüntették meg törvényesen a melegek szolgálatára vonatkozó tilalmat. A védelmi minisztérium tavaly a korábbi diszkriminációért hivatalosan is bocsánatot kért.

A szombati londoni eseményen becslések szerint félmillióan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!