Nagyvilág

2008.06.09. 16:13

Ukrajna nem engedheti meg magának a kettős állampolgárságot

<p>Ukrajna - Ukrajna semmilyen körülmények között nem engedheti meg magának a kettős állampolgárság intézményének bevezetését – jelentette ki az ukrán házelnök.</p>

A korábban az ukrán külügyminiszteri posztot betöltő Arszenyij Jacenyuk erről Athénban beszélt, ahol találkozott a Görögországban élő ukrán diaszpóra képviselőivel.

– Én kategorikusan ellenzem a kettős állampolgárságot – jelentette ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke. – Ez a téma még csak vita tárgyát sem képezheti.

Meggyőződése szerint Ukrajna egyszerűen nem engedheti meg magának a kettős állampolgárság intézmények bevezetését. „Amennyiben valaki egy másik ország állampolgára szeretne lenni, megteheti: írja meg nyilatkozatát az ukrán állampolgárságról történő lemondásáról, s vegye fel az újat” – mondta Jacenyuk.

A hivatalos Kijev nem véletlenül húzódozik a kettős állampolgárság engedélyezésétől: számos közvélemény-kutatás eredménye támasztja ugyanis alá azt, hogy az ország lakosságának közel 50 %-át kitevő orosz nemzetiségűek, illetve a határok mentén élő kisebbségek – lengyelek, belaruszok, magyarok, románok, szlovákok stb. – rögvest élnének a lehetőséggel, s ez esetben alig maradna „tiszta” lakossága Ukrajnának.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!