Nagyvilág

2008.06.15. 21:42

Robotprosti, mechaszex...

<p>A robotok és emberek közötti romantikus kapcsolat ötletét ma már nem mindenki sorolja a sci-fi témakörébe - tudósok szerint ugyanis néhány évtizeden belül ez lesz a valóság. Egy brit kutató nemzetközi vitát kiváltó könyvében azt írja: öt éven belül szexuális viszonyt folytatunk majd a gépemberekkel.<BR /></p>

"Negyven év múlva szerelmi kapcsolat lehet robot és ember között" - állította David Levy, a "Szerelem és szex robotokkal" című könyv szerzője egy múlt heti maastrichti nemzetközi konferencián. A mesterséges intelligencia kutatója szerint az öntudattal, személyiséggel és érzelmekkel rendelkező robotok beszélnek majd hozzánk, és akár meg is nevettetnek. "Úgy tudják majd mondani azt, hogy szeretlek, ahogy egy ember mondaná" - vélekedett Levy.

A brit kutató jóslata szerint a szexuális játékként alkalmazott robotok öt éven belül megjelennek majd a piacon, mint fogalmazott: a már most elérhető szexbábuk "feljavított változataiként". A gépek szenzorjaikkal érzékelik majd, ha emberi szeretőjük megérinti az erogén zónájukat, és ilyenkor "apró, kéjes hangokat" adnak majd ki. Azonban jóval hosszabb ideig tart, míg olyan robotokat építenek, amikre valódi partnerként tekinthetnek az emberek - mondta Levy.

A legnagyobb akadályt a kommunikációs készségek kialakítása jelenti a tudósoknak, akik régóta dolgoznak azon, hogy mesterséges személyiséget vagy akár érzelemvilágot adjanak egy gépembernek. Bizonyos, életképesnek tűnő robotok már most is léteznek, ezek azonban alkalmatlanok a szerelmi kapcsolatra - vélekedett Levy. "Ez ugyanis valami teljesen más és bonyolult dolog. Egy szerelmespár között sok meghatározó tényező van, és ezek legbonyolultabbika a kommunikáció" - mondta a tudós, hozzátéve: "az emberek olyan robotpartnereket szeretnének, amelyek hasonló érdeklődéssel és humorral rendelkeznek, mint ők".

A brit kutató bombaként robbanó elképzelése természetesen nem maradt reakció nélkül, és a tudományos kritikán kívül egy sor etikai kérdést is felvetett. Dylan Evans például az ember és robot közti kapcsolatban rejlő paradoxonra mutatott rá, amikor azt állította, hogy a szerelem érzéséhez elengedhetetlen a hit, hogy az érzés feltétel nélküli és örökké tart. A brit tudós szerint a robotok nem döntenek sem mellettünk, sem ellenünk, ez pedig hosszútávon roppant unalmas lehet. "Arról nem is beszélve, hogy az emberek milyen kegyetlenekké válhatnak egy védtelen partnerrel szemben" - fogalmazott Evans.

"Ne nagyítsuk fel a rendelkezésünkre álló lehetőségeket" - figyelmeztetett eközben Vincent Wiegel, delfti Technológiai Egyetem kutatója. A holland tudós szerint ugyanis a mesterséges intelligencia kutatói jelenleg legfeljebb egy egyéves gyerek szintjén álló robotot képesek megalkotni.

Levy azonban kitart amellett, hogy negyven éven belül mindez elérhető valóság lesz, ráadásul társadalmi hasznot is hoz majd. "Emberek milliói élnek úgy a világban, hogy nincs senkijük. Szégyenlősek, vagy valamilyen pszichológiai vagy pszichoszexuális problémájuk van. Esetleg egyszerűen csúnyák" - mondta, hozzátéve, hogy nekik nem az emberi vagy a robottal folytatott kapcsolat közül kell választaniuk, hanem arról kell dönteniük, hogy egy robottal, vagy senkivel ne legyen kapcsolatuk.

Azt azonban Levy elismeri, hogy az ötlet ellen várhatóan síkra szállnak majd az ember és ember közötti kapcsolat védelmezői. Mint fogalmazott, az is elképzelhető, hogy lesznek, akik azt mondják a párjuknak, hogy elhagyják őket, ha egy robottal bújnak ágyba. "De lesznek olyanok is, akik azt mondják majd a partnerüknek: vidd magaddal a robotot az üzleti útra, mert így nem kell aggódnom a piroslámpás negyedek miatt" - vélekedett a kutató.

  • Majomagy irányította robot
  • Robotkupa
  • Japán robot recepciós
  • Elképesztő robotkutya
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!