Nagyvilág

2008.06.06. 21:31

A hosszú élet titka: "cigi, pia és vad nők"

<p>A legidősebb európai férfi 112 éves lett pénteken. A brit Henry Allingham egyike annak a három még életben lévő veteránnak, akik harcoltak az első világháborúban.</p>

Henry bácsi egyben az első angol királyi légierő utolsó élő tagja is.

Allingham úr 1896. június 6-án született, Londonban. Abban az évben Viktória királynő ült az brit világbirodalom trónján, és akkor rendezték az első újkori olimpiai játékokat Athénban. Eddigi életében hat uralkodót és 21 miniszterelnököt látott.

Idei születésnapján harci repülők légibemutatójával lepték meg a legidősebb európai férfit, aki még 112 évesen jó kedélyű. "Ha azt kérdezik, hogy csináltam, csak annyit mondok, hogy mindig várom az újabb holnapot." - mondta a 112 éves veterán. Allingham bácsi részben süket és majdnem teljesen vak, de szellemileg ép. Egy vak veteránok számára fenntartott idősotthonban él.

Édesapját két, édesanyját 19 évesen vesztette el. Két lánya, öt unokája és 12 dédunokája van. Felesége 38 évvel ezelőtt halt meg, és lányai sem élnek már. Mindkét gyermeke elmúlt 80 éves, amikor meghaltak.

Henry Allingham a megalakulásakor, 1918-ban csatlakozott az angol királyi légierőhöz. Számos brit kitüntetés tulajdonosa, és megkapta a legmagasabb francia katonai elismerést, a Becsületrendet is.

Amikor megkérdezték, mi a hosszú élet titka, tréfálkozva azt válaszolta: "cigaretta, whisky és vad nők".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!