Nagyvilág

2008.05.20. 14:03

Ver az asszony!

<p>Tíz férfiból hárman életük során áldozatai voltak már partnerük erőszakjának - állítja egy ritka elemzés, amely a férfiak testi és mentális egészségét vizsgálta.</p>

"Számos férfi él át családon belüli erőszakot, noha nemigen hallunk erről. Ők nem beszélnek róla, mi nem kérdezzük őket. A tanulmányunkkal üzenni akarunk nekik: van megoldás a helyzetükre" - magyarázta Robert J. Reid, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Reid és csoportja korábban a családon belüli erőszak szerepét vizsgálta a nők egészségi állapotának alakulásában. Jelenlegi kutatásuk, amelynek eredményei a Preventive Medicine című folyóirat következő számában jelennek meg, az áldozattá váló férfiakról ad jelentést.

A 18-54 éves férfiak 14,2 százaléka számolt be arról, hogy az erőszaknak valamilyen formáját átélték az elmúlt öt év során, 6,1 százalékuk pedig az utóbbi 12 hónapban.

Az 55 év felettiek némiképpen jobb helyzetben vannak: az elmúlt öt évben 5,3, míg a tavalyi évben 2,4 százalékukat érte családon belül agresszió. Életük során fiatalabbak 30,5 az idősebbek 26,5 százalékát bántalmazta partnere, az esetek felében fizikailag is.

Egyetlen erőszakos eset - legyen bár fizikai vagy lelki - a férfiak esetében sem jelenti a kapcsolat végét: az áldozatok többsége a lelki terrort rendszeresen tűrte. A fizikai bántalmazás a legtöbb esetben nem tartott tovább egy évnél.

A családon belüli erőszakot elszenvedő férfiak - főként az idősebbek - általában több mentális és egészségügyi problémával küzdenek, mint a harmonikus háttérrel rendelkező társaik.

Forrás: STOP

  • Gazdátlan cigaretták a határon
  • Leszúrtak egy gyermeksebészt
  • Gyászol Kína A gyász percei Kínában 2008.05.19.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!