Nagyvilág

2008.05.09. 13:02

Kolerajárvány tört ki Mianmarban

<p>Mianmar - Kolerajárvány tört ki a legtöbb kárt szenvedett területeken a ciklon-sújtotta Mianmarban (Burma) - tájékoztatta pénteken a Független Hírügynökséget a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közleményében.<BR /></p>

Luter Gábor a szervezet délkelet-ázsiai programigazgatója jelentése szerint kritikussá vált a burmai katasztrófa túlélőinek a helyzete. Mivel nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer, egyre nehezebb az alapvető szükségletek kielégítése. Az emberek esővízzel oltják a szomjukat, az élelemért való küzdelem feszültségeket okoz, valamint nem megfelelő higiénés körülmények között kell küzdeniük a túlélésért. A Segélyszervezet munkatársának legfrissebb információi szerint kolerajárvány tört ki a legtöbb kárt szenvedett területeken, ami jelentős mértékben növeli az áldozatok számát.

Valószínűsíthető, hogy a természeti katasztrófa áldozatainak 40 százaléka gyermek, hiszen a katasztrófa idején ők voltak a legsérülékenyebbek, s a legkevésbé tudták megvédeni magukat a ciklonnal, árral szemben.

A Mianmart irányító katonai diktatúra pénteken közölte, hogy elfogadja a segélyeket, de nem enged be az ország területére külföldi mentőcsapatokat és újságírókat. Eddig mindössze 11 segélyszállító repülő landolhatott a katonai junta különleges engedélyével az ázsiai országban. Az ENSZ közleményben tiltakozott a mentésben részt venni akarók elé állított akadályok miatt, a humanitárius munka történetében példátlannak nevezve a mianmari hatóságok gyakorlatát.

A Nargis ciklon miatt több tízezren haltak meg az egykori Burma déli részén, de egyelőre csak becslések vannak az áldozatok számáról. Az Egyesült Államok szerint az sem zárható ki, hogy 100 ezer halottja legyen a pusztító trópusi viharnak. A hivatalos adatok szerint 23 ezren vesztették életüket és 42 ezer embert még keresnek.


Nézze meg a videót is!

 

Nézze meg a videót is!

 

Nézze meg a videót is!

  • Huszonkétezer halott a ciklonban  Pusztító vihar Mianmarban 2008.05.04.
  • Vulkánkitörés Chilében A chilei Chaitén vulkán kitörése 2008.05.06.  Vulkánkitörés Chilében 2008.05.06.
  • Ciklon csapott le Burmán
  • Eltűnt 24 indonéz sziget
  • A segélyszervezetek vízumra várnak
  •     
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!