Nagyvilág

2008.05.19. 14:40

Burmai ciklon: segélykonferenciát tervez a katonai vezetés

<p>Nemzetközi segélyezési konferenciát tervez a mianmari kormányzat május 22-én vagy 23-án Rangúnban a túlélőknek felajánlott külföldi támogatások összegyűjtésére és koordinálására - jelentette be hétfőn a thaiföldi külügyminiszter.</p>

Noppadon Pattama közölte: mianmari kollégája, Nyan Win várhatóan még a nap folyamán tájékoztatja erről a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminisztereit.

A szervezet egyébként Surin Pitsuwant, az ASEAN főtitkárát készül Mianmarba küldeni, hogy személyesen tájékozódjon a több mint két héttel ezelőtt pusztított Nargis ciklon következményeiről. Mianmarba készül az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun is, hogy a haladéktalanul szükséges segélyekről tárgyaljon az ország vezetőivel. Erről John Holmes, az ENSZ humanitárius műveleteinek irányítója beszélt, aki vasárnap érkezett Mianmarba, ahol átadta Ban Ki Mun levelét Than Shwe tábornoknak, a junta vezetőjének.

Mianmar annak ellenére szeretné megtartani a segélykonferenciát, hogy Ban Ki Mun egy ASEAN-ENSZ közös találkozót szorgalmaz Thaiföldön. A Rangúnban rendezendő konferenciáról szóló javaslat azután született meg, hogy az országot vezető katonai juntára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy adja fel az ellenállását a nagyszámú külföldi segéllyel szemben.

Mianmar a nemzetközi nyomást azzal is igyekszik enyhíteni, hogy 29 ország képviselőinek engedélyezi, hogy látogatást tegyenek a ciklon által sújtott területeken. A mások mellett India, Kína és az Egyesült Államok minisztereiből álló csoport a tervek szerint szerdán látogathatna az Irravadi folyó deltavidékére.

Az országra több mint két hete lecsapott ciklonban a hatóságok szerint mintegy 134 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el. Eközben a nagyjából két és fél millió túlélő még mindig élelem- és ivóvízhiánnyal küzd a katasztrófa sújtotta területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!