Nagyvilág

2008.05.23. 15:48

Burma: minden segélymunkás bemehet az országba

<p>Mianmar (korábbi nevén Burma) vezetése pénteken beleegyezett, hogy minden külföldi segélymunkás beléphessen az országba - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken.</p>

Az ENSZ-vezető csütörtökön érkezett a délkelet-ázsiai országba, hogy rávegye erre a katonai vezetőket. Három héttel a mintegy 78 ezer ember halálát okozó trópusi vihar pusztítása után a kétmillió túlélő többsége még mindig nem jutott ugyanis megfelelő mennyiségű segélyhez.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár több mint két órán át keresztül tárgyalt Than Shwe mianmari tábornokkal pénteken. Az ENSZ-vezető a tanácskozás után bejelentette, hogy a parancsnok beleegyezett, hogy minden külföldi segélymunkás beléphessen az országba.

Az országot vezető katonai rezsim korábban többször is kijelentette, hogy képes eljuttatni a segélyeket a rászorulóknak. A külföldiek elől elzárt katasztrófa sújtotta területre bejutó újságírók, és a segélyszervezetek jelentése szerint azonban sok helyre egyáltalán nem jutott segélyszállítmány. Az ENSZ becslése szerint a több mint kétmillió rászorulónak csak a 25 százaléka jutott segélyhez.

A katonai vezetés több tonnányi segélyt fogadott el, viszont csak alig néhány külföldi mentési szakembert engedtek be az országba. A tábornokok a héten beleegyeztek, hogy ENSZ helikopterek segítsenek segélyeket vinni a nehezen megközelíthető helyekre, és néhány ázsiai ország orvosait is beengedték az országba.

A Nargis nevű ciklon május elején csapott le az országra. Hivatalos adatok szerint 78 ezer ember halálát okozta, és 56 ezer ember tűnt el a vihar után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!