Nagyvilág

2008.05.20. 12:29

Burma - Háromnapos gyász kezdődött az országban

<p>Helyi idő szerint kedden reggel kilenckor félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, és ezzel megkezdődött a háromnapos gyász a ciklon sújtotta Mianmarban. A több mint 133 ezer halálos áldozatot és eltűntet követelő, Nargis névre keresztelt trópusi vihar 18 nappal ezelőtt csapott le az ázsiai országra.</p>

A háromnapos megemlékezésről - amelynek során a zászlóleeresztésen kívül nem terveznek más nyilvános ceremóniát - azután döntöttek Mianmarban, hogy hétfőn Kínában kezdődött egy szintén háromnapos gyász az egy héttel ezelőtti földrengés áldozatainak tiszteletére.

A katonai junta vezetője, Than Swe hétfőn a második napot töltötte a természeti katasztrófa által leginkább sújtott Irravadi-deltában, hogy a helyszínen tájékozódjon a veszteségekről. A tábornok több mint két hét után utazott a vihar színhelyére, és ezt megelőzően nem nyilatkozott a szerencsétlenséggel kapcsolatban.

Mianmar, amely továbbra is bizalmatlan a nyugati segélyezéssel kapcsolatban, hétfőn beleegyezett, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) koordinálja a nemzetközi közösség által felajánlott segélyeket. Nemzetközi szervezetek eközben arra figyelmeztetnek, hogy pillanatnyilag mintegy 500 ezer ember részesül valamiféle ellátásban, azonban nagyságrendekkel több, majdnem két és fél millió túlélő szorul azonnali segítségre.

Az országban tartózkodik John Holmes, az ENSZ humanitárius műveleteinek irányítója, aki szerint kétségbeejtő a helyzet az Irravadi-deltában, ahol egész falvakat törölt el a föld színéről a vihar. Csütörtökön Mianmarba érkezik Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára is, hogy a helyszínen tájékozódjon és a haladéktalanul szükséges segélyekről tárgyaljon az ország vezetőivel. Az ENSZ-főtitkár ezután részt vesz a hétvégére tervezett segélykonferencián Rangúnban.

Az országra több mint két hete csapott le a Nargis ciklon, amelyben a hatóságok szerint mintegy 134 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el. Eközben a nagyjából két és fél millió túlélő még mindig élelem- és ivóvízhiánnyal küzd a katasztrófa sújtotta területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!