Nagyvilág

2008.05.20. 13:55

Burma - Gumióvszereket küld az ENSZ a túlélőknek

<p>Burma - Majdnem negyedmillió gumióvszert küld az ENSZ Burmába (Mianmar), hogy ezzel segítsen a ciklon fogamzásgátló nélkül maradt túlélőinek - közölte kedden a nemzetközi szervezet egyik munkatársa. <BR /></p>

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) már elküldött 72.800 kotont azoknak a túlélőknek, akik nem szeretnének gyermeket. Chaiyos Kunanusont, az UNFPA segélyezési tanácsadója szerint összesen 218.400 kondomot terveznek eljuttatni az országba. "A vészhelyzet veszélybe sodorta az egészségügyi rendszert is, így az emberek nem jutnak hozzá a fogamzásgátló szerekhez és eszközökhöz" - mondta Chaiyos.

A szállítmányokban mindenesetre szülés levezetéséhez szükséges orvosi eszközök is vannak, közte a köldökzsinór elvágásához nélkülözhetetlen szike, de újszülötteknek való tiszta lepedők is. Emellett 3.390 nőnek három hónapra elegendő fogamzásgátló tablettát és injekciót is tartalmaznak az ENSZ-szállítmányok. Chaiyos szerint mindezek az eszközök összesen 300 ezer ember ellátására lesznek elegendőek.

Az ENSZ becslése szerint a Nargis ciklon pusztítása miatt majdnem két és félmillió ember maradt tető, étel és orvosi ellátás nélkül Mianmarban. Chaiyos szerint azonban közülük nem mindenkinek lesz szüksége a családtervezést segítő eszközökre és készítményekre. "Nem használ minden egyedülálló nő fogamzásgátlót Mianmarban, de szeretnénk megszokottá tenni" - magyarázta a Népesedési Alap tanácsadója.

A május eleji trópusi vihar következtében 133 ezer ember halt meg vagy tűnt el Mianmarban, és becslések szerint 2,4 millió túlélő még mindig élelem- és ivóvízhiánnyal küzd a katasztrófa sújtotta területeken.

A pusztító ciklon:  Ciklon Mianmar 2008.05.09. SMS-sel Mianmarért - a UNICEF felhívása 2008.05.11.
· Háromnapos gyász Burmában
· Kína gyászol   
· Nagyvilági híreink

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!